napelem ingatlan
Gazdaság

Mi vár a napelemesekre Magyarországon? - Nagy nevek lesznek a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján

Portfolio
Már csak öt hét és kezdetét veszi az év egyik legrangosabb energetikai, energiapiaci szakmai konferenciája, a Portfolio Energy Investment Forum, amelynek már a nyitó szekciója is rendkívül erős programot kínál, hiszen az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságának helyettes vezetője, az energiaügyi miniszter, illetve az Energiahivatal elnöke kezdi az előadások során, majd az MVM, az E.ON és a MET vezetői folytatják a sort. A küszöbön álló napelemes elszámolási változások, a hálózati csatlakozási kérdések most rendkívül sokakat érdekelnek és személyesen érintenek mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben, de sok más izgalmas és aktuális kérdést is átbeszélünk. Érdemes mielőbb regisztrálni itt, a folyamatosan frissülő, egyre több előadót és panelbeszélgetőt tartalmazó programunkat pedig itt tekinthetik meg.

Már csak öt hét, és október 5-én jön a Portfolio Energy Investment Forum 2023 című egész napos csúcskonferenciája a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakmai támogatásával, amelyen összesen hat szekcióban vitatjuk meg a legfontosabb energetikai, energiapiaci kérdéseket a vezető döntéshozókkal, előadókkal.

A program első szekcióját az Európai Bizottság harmadik legmagasabb rangú energetikai döntéshozója, Matthew Baldwin (az Energiapiaci Főigazgatóság főigazgató-helyettese) előadása nyitja meg, az ő előadását pedig Lantos Csaba energiaügyi miniszter, illetve Dr. Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előadásai követik az Európai Unió, illetve a Magyarország előtt álló legfőbb energiapiaci és dekarbonizációs kihívásokról és a rájuk adott válaszokról.

Őket követi Mátrai Károly, az MVM vezérigazgatójának az előadása, majd Dr. Guntram Würzberg, az E.On Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója következik, a szekció záró gázpiaci előadását pedig Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális elnöke tartja.

Ezt követően két párhuzamos szekcióban folytatódik a konferenciánk:

  • Az egyik szekcióban az energiahatékonyság, az innovációk és az energiabeszerzés aktuális kérdéseit járjuk körbe, majd a vezetői panelbeszélgetés keretében a dekarbonizáció, az ellátásbiztonság és az elektrifikáció együttes magyarországi kihívásait vitatjuk meg Weinhardt Attila, lapunk vezető elemzőjének irányításával. Egyik panelbeszélgetőnk itt Vedres Péter István, a MEKH Fenntartható Fejlődés Főosztályának vezetője lesz, a további neveket rövidesen feltüntetjük.
  • A másik szekcióban a napenergia magyarországi előretörése és a hálózat rugalmassága lesz a központi témakör, és ezek egy részét már Ságvári Pál, a MEKH stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese is érinti. Ezt követően a hálózati rugalmasságról szól panelbeszélgetés Hlavay Richárd, a MAVIR ZRt. kommunikációs vezetője irányításával, a beszélgetésben pedig többek között Batta Gergő, a MAVIR operatív vezérigazgató-helyettese, Králik Gábor, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, és Terhes Kristóf, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója vesz részt. A további neveket rövidesen feltüntetjük.

Az ebédszünet után szintén két párhuzamos szekcióban folytatódik a konferencia:

  • Az egyik szekcióban az áprilisi nagysikerű vállalati energiabeszerzési félnapos konferenciánk tapasztalatait felhasználva újra az energiabeszerzés aktuális kérdéseire fókuszálunk az új gázév kezdetén és az új áramév közeledtével. Így a beszerzési kérdések gyakorlati és jogi oldalát körbejárva a friss beszerzési tapasztalatokra és az árak várható alakulására fókuszálunk, az energiakereskedői és ipari fogyasztói oldalt felvonultató panelbeszélgetést pedig Bali Gábor, az ENERGIQ Kft. ügyvezetője vezeti majd. A beszélgetésben részt vesz Fejes Tibor, az Audax Renewables Kft. ügyvezető igazgatója, Fritsch László, az MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatója, és Thierry László, az ElringKlinger Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, a többi beszélgető partnert pedig rövidesen feltüntetjük.
  • A másik szekcióban az innovációs és digitalizációs lehetőségeket tekintjük át nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok segítségével a villamosenergia-hálózatban a Siemens Zrt. szakértőinek irányítása mellett. Szó lesz például a hálózat kapacitásának maximalizálási lehetőségeiről, az okos energiamenedzsment rendszerekről, a különféle szoftveres vezérlési lehetőségekről, a rugalmasság elősegítésének irányairól, és a kiberbiztonsági kockázatok kivédésének lehetőségeiről is. Terveink szerint a szekcióban gyakorlati szemmel, konkrét példákon keresztül is körbejárjuk az összetett kérdést, az előadók és panelbeszélgetők listáját pedig rövidesen feltüntetjük.

A délutáni kávészünet utáni utolsó, összevont szekcióban a nagyobb ívű, távlati kérdésekkel (is) foglalkozunk, hiszen a nagy geopolitikai átrendeződés szemüvegén, az orosz fosszilis energiahordozókról leválás hátterén keresztül járjuk körbe az ellátásbiztonsági és a klímavédelmi kérdéseket, arra is fókuszálva, hogy a nagy változások költségoldali, versenyképességi következményei mellett mely szereplők lehetnek a nyertesek.

A nyitó előadónk Molnár Gergely, a Nemzetközi Energia Ügynökség gáz elemzője, aki az európai és globális gázpiaci változásokról beszél majd a geopolitikai átrendeződések mellett. Terveink szerint az övét egy nagyobb olajpiaci fókuszú előadás követi, majd egy panelbeszélgetés keretében járjuk körbe a geopolitikai és energetikai átrendeződés főbb gyakorlati következményeit, amelynek egyik résztvevője Balogh Ádám, az uniós hátterű Energy Community szervezet Ukrajnai Támogatási Akciócsoportjának vezetője lesz.

Még időben van, hogy regisztráljon az eseményre, amelyet itt tehet meg, a konferenciával kapcsolatos összes információ pedig ezen az oldalon érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger