Előfizetői tartalom

Új világ jön a napelemesek számára, nekik is megérkezik a rezsivalóság

Vasárnap szomorú reggelre ébredtek a napelemes rendszert háztetőre telepítő ingatlantulajdonosok, megérkezett ugyanis a bejelentés, ami sokak számára - a tavaly őszi előzmények ellenére - kijózanítóan hatott: a rendkívül előnyös eddigi éves szaldó elszámolás rendszere jövő januártól havi szaldóra módosul. Cikkünkben egy konkrét, való életből származó példán keresztül azt mutatjuk be, hogy a módosítás hogyan hat egy napelemes család pénztárcájára közvetlenül. Nem árulunk el nagy titkot: az érintettek lényegesen rosszabbul járhatnak, másik oldalról viszont a költségvetés nyertesen jön ki a módosításból (ha a díjak így maradnak), ez esetben pedig ez nem más, mint egy célzott megszorító intézkedés.

A bejelentés módja, az intézkedés visszamenőleges hatálya, a korábbi ígérettel ellentétes lépés hatalmas visszhangot váltott ki a 200 ezer érintett körében. Leginkább azok érezhetik magukat leforrázva, akik tavaly ősszel utolsó előtti pillanatban váltottak a rezsi- és gázválság közepette a zöld megoldásra és vállaltak be több milliós beruházási költséget (igaz, sokan közülük felhasználták az otthonfelújítási állami támogatást), az akkori hírek, kormányzati kommunikáció és piaci helyzet tükrében ez tűnt a legracionálisabb magatartásnak. Egészen most szombat estig, amikor Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette a szaldó elszámolás módosítását.

Arról már beszámoltunk, hogy ez a változás 2024. január elsejétől javítja az egyetemes szolgáltató MVM pénzügyi helyzetét, az pedig azt jelenti, hogy kevesebb rezsivédelmi támogatást kér majd a cég a költségvetésből, így annak hiánya is csökken. A másik oldalon viszont a 200 ezer érintett háztartás jövedelmi helyzete romlik közvetlenül, ezért nevezhetjük ezt közvetlen, célzott, egy relatív szűk, de jól körülhatárolható csoportot érintő megszorításnak.

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban a napelemtermelők esetében, azt egy konkrét példán mutatjuk be. A számokat kollégánk osztotta meg velünk, aki 2020 óta rendelkezik egy 12 panelből álló 3 kW-os teljesítményű rendszerrel, és bár a szolgáltatóval szokás szerint éves elszámolásban van, minden hónap ugyanazon napján lejegyzetelte az advesz óra állásait, ezért rendelkezésre állnak például a 2022-ben látott havi adatok is. Ennek köszönhetően pontosan tudja, hogy egy hónapban mekkora volt a betáplálása (megtermelt energiamennyiségből levonva az aktuálisan, valós időben felhasznált energiamennyiséget) a hálózatra és mennyit vett onnan ki, vagyis nemcsak az éves szaldó számával van tisztában, hanem hipotetikusan havi szaldót is tud számolni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés