alkoholshutter-20190729
Gazdaság

Egyre több az alkoholista nő, drámaian megnőtt a halálesetek száma

Portfolio
Egy új kutatás azt mutatja, hogy bár a férfiak még mindig nagyobb valószínűséggel halnak meg alkohollal összefüggő betegségben, a különbség csökken. Drámaian megnőtt az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálesetek száma, a nők esetében még gyorsabb volt a növekedés, mint a férfiaknál - számolt be egy friss tanulmányról a Nationalgeographic.com. 

A nők az Egyesült Államokban ma már majdnem olyan gyakran isznak alhoholt, mint a férfiak. Sőt, a harmincas és negyvenes éveikben járó nők isznak most többet, mint a férfi társaik.

Bár több férfi hal meg alkoholfogyasztás miatt, mint nő, a JAMA Network Open című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a különbség csökken. Az alkohol okozta éves halálozások az Egyesült Államokban 2007-ig mindkét nem esetében viszonylag stabilak voltak, majd ezt követően mindkét nem esetében néhány százalékponttal emelkedtek.

A 2018-as évtől kezdve a számok drámaian megugrottak. A nők halálozásai évente 15 százalékkal kezdtek emelkedni, szemben a férfiak 12,5 százalékos növekedésével.

A nők még a férfiakkal azonos mennyiségű alkohol fogyasztása esetén is érzékenyebbek a negatív hatásokra. A szakértők a nők testfelépítésére mutatnak rá, amely több zsírszövetet és kevesebb vizet tartalmaz, mint a hasonló súlyú férfiaké, ami magasabb és tartósabb véralkoholkoncentrációhoz vezet. A nőknek emellett kevesebb olyan enzimjük van, amely az alkoholt lebontja. Hormonális ingadozásaik pedig vélhetően szerepet játszanak abban, hogy milyen gyorsan bomlik le az alkohol a testükben.

Az alkoholfogyasztás emellett mellrák kialakulásához is vezethet, amelynek élethosszig tartó kockázata már napi egy pohár itallal is 9 százalékkal nő (minden további pohár tovább növeli az arányt), valamint az immunrendszer zavaraihoz, amelyek fokozhatják a fertőzéseket, és csökkenthetik a seb- és műtét utáni gyógyulást. A termékenységi problémák és a korai menopauza szintén összefüggésbe hozható az alkohollal. És persze a terhesség alatt alkoholt fogyasztó nők gyermekeiket a fizikai, mentális és viselkedési problémák kockázatának teszik ki.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Hozam