Előfizetői tartalom

Szakadatlanul javul a külkereskedelmi mérleg

Portfolio
Júliusban 697 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben, ezzel folytatódott a magyar gazdaság külső egyensúlyának energiaválság utáni gyors helyreállása.

A többlethez elsősorban az import (éves alapon számolt) 13%-os esése járult hozzá. A behozatal értékének zsugorodása mögött természetesen főként az energiaimport árának mérséklődése áll, de a recesszióban lévő gazdaság általános importkereslet-csökkenése is hozzájárul az egyenlegjavuláshoz. Eközben az export csak mérsékelten, 4,3%-kal haladta meg a tavaly júliusit, mutatva, hogy a külső felvevőpiacaink lassulása, illetve az energiaintenzív ipari ágazatok teljesítménycsökkenése kihat a kivitelünkre.

A külkereskedelmi folyamatokat meghatározó alapvető fundamentális tényezők várhatóan az év hátralévő részében sem változnak jelentősen, ezért a következő hónapok szintén jelentős többleteket hozhatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy összességében 8 milliárd euró feletti többlet is kialakulhat az idén. Az utóbbi egy év kumulált egyenlege júliusra nullszaldó körülire javult.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés