izzo világítás led
Gazdaság

Szép csendben zajlik a forradalom, amely miatt örökre eltűnhetnek a villanykörték

Portfolio
A LED technológia forradalma hatalmas változásokat hozott abban, ahogyan ma az otthonainkat, munkahelyünket vagy az utcáinkat megvilágítjuk. A világítás részesedése a teljes globális villamosenergia-fogyasztásból több mint negyedéről mára 10 százalékra csökkent. Edison hagyományos izzós villanykörtéit hamarosan már csak a filmekben és múzeumokban láthatjuk.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio szeptember 12-ei Sustainable World konferenciáján. Regisztráció itt!

Az olcsó, hosszú élettartamú LED-ek a legújabb fejezetet jelentik a világítási költségek középkor óta tartó rendkívüli csökkenésében - írja a Bloomberg cikkében. A világítás költségei egy elemzés szerint 1300 óta 99,9%-kal csökkentek, miközben a világítás hatékonysága 1700 óta 1000-szeresére nőtt. A LED-ek nagyon gyorsan terjednek:

2010-ben a LED-ek a világméretű világítási eladások alig több mint 1%-át tették ki, tavaly már több mint 50%-át.

A múlt hónapban új világítási energiahatékonysági szabályok léptek életbe az Egyesült Államokban, amelyek előírják, hogy az új lámpatesteknek legalább 45 lumen/watt elektromos teljesítményt kell biztosítaniuk. Bár ez önmagában nem tiltja be az izzókat, olyan szabványt állapított meg, amelyet gyakorlatilag lehetetlen teljesítenia régebbi technológiával. 

A 45 lumen/wattos elvárás jóval a LED-ek hatékonysága alatt van, melyek körülbelül kilencszer hatékonyabbak, mint a régi izzók. Az amerikai otthonok 47 százaléka már most is többnyire vagy kizárólag LED-es világítást használ.

A világítás a Jevons-paradoxon egyik példája, amely szerint ha egy áru vagy szolgáltatás olcsóbbá válik, az emberek többet fogyasztanak belőle. Tehát minél olcsóbb a határlumen, annál többet használunk belőle. Ez kétségtelenül igaz, bár vannak korlátai - nem működtetjük a lámpákat egész éjjel csak azért, mert olcsóak, és nem használunk háromszor annyi megvilágítást egy már jól megvilágított térben, mert az harmadannyiba kerül, mint korábban.

A LED-forradalom hátán a világítással kapcsolatos lakossági energiafogyasztás kevesebb mint egy évtized alatt a felére csökkent az Egyesült Államokban.

Az Energy Information Administration szerint az amerikai háztartások ma már több áramot használnak a hűtőszekrényekhez, mint világításhoz, és körülbelül ugyanannyit világításhoz, mint a ruhaszárításhoz.

Ennél is érdekesebb az a tény, hogy

a világítás részesedése a teljes villamosenergia-fogyasztásból több mint negyedéről alig több mint 10%-ra csökkent.

Eközben a globális villamosenergia-fogyasztás kisebb részévé vált, mint a hűtés, sőt, még az alacsony hőmérsékletű fűtés is. A LED-es világítás további növekedése valószínűnek tűnik, és mivel az egyes izzókból származó nyereség egy évtizedig vagy még tovább gyarapodik, valószínű, hogy a világítás globális villamosenergia-fogyasztása ellaposodik, vagy akár csökken.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a LED-ek ma már hatékonyabbak, mint a kereskedelmi és irodai helyiségekben használt fénycsövek. Az IEA szerint ahhoz, hogy a világítás hozzájáruljon a Net Zero forgatókönyvhöz, a hatékonyságot 2030-ig további 30%-kal kell növelni.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio szeptember 12-ei Sustainable World konferenciáján. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

spanyol parlament
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato