gazdasagi folyoso bejelentes
Gazdaság

Történelmi lépéssel vág vissza Amerika, az EU és India a kínai nyomulásra

Portfolio
A szombati G20-csúcstalálkozó keretében jelentette be az Egyesült Államok, az Európai Unió és India vezetése, hogy létrehozzák az India-Közel-Kelet-Európa gazdasági folyosót, amely vasúti, hajózási, energetikai és digitális összeköttetések lévén egyfajta válaszreakciót jelent a kínai Övezet és Út nagyszabású ingatlanfejlesztési programra, illetve azon keresztüli befolyásszerzésre is, amely a Közel-Keleten is igencsak érezhető.

A Reuters tudósítása és az Európai Bizottság sajtóoldalának közleményei (itt és itt) alapján egyelőre az a kép rajzolódik ki, hogy az említett névre hallgató folyosó létrehozásáról az Egyesült Államok, az Európai Unió, India, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek szándéknyilatkozatot fogadtak el, és az alábbi fejlesztési projektek/lépések várhatók:

  • Hatalmas vasúti és hajózási összeköttetési projektek indulnak, amelyek összekötik Európát a Közel-Kelettel és Indiával. A lépést beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke "történelmi jelentőségűnek" nevezte, megjegyezve, hogy csak a vasúti összeköttetés 40%-kal gyorsítaná fel az EU és India közötti kereskedelmet.
  • Az elektromos hálózatok és energiaprojektek bővítését is tervezik, valamint új nagysebességű adatkábeleket.
  • A Fehér Ház kommunikációja szerint, hogy az Izraelből lefektetett csővezetékek segítenek majd tiszta hidrogént szállítani Európába.

Az egész folyosón keresztül a meglévő kereskedelem és a gyártás ösztönzését, valamint az élelmiszerbiztonság és az ellátási láncok megerősítését tervezzük. Megközelítésünk célja, hogy a partnerek - köztük a magánszektor - új beruházásokat indítson el, és ösztönözze a minőségi munkahelyek létrehozását

- közölte a Fehér Ház.

A hírügynökség felidézi, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban azt mondta: a cél "gazdasági növekedés, új beruházások ösztönzése és fejlett regionális integráció.” Most a csúcstalálkozón újságíróknak azt mondta: „Úgy gondoljuk, hogy maga a projekt merész és átalakító jellegű, de a projekt mögötti elképzelés is ugyanilyen merész és átalakító jellegű" - mondta újságíróknak a csúcstalálkozón.

Érdemes megjegyezni, hogy az Axios hírportál korábban arról számolt be, hogy ez Washington egyik "kulcsfontosságú kezdeményezése", amelynek célja Kína közel-keleti befolyásának megfékezése. Ennek háttere az, hogy Peking az Övezet és Út kezdeményezéssel világszerte infrastrukturális projekteket támogat, és számos megállapodást kötött szinte valamennyi arab állammal.

A Reuters felidézi, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió már régóta aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Kína a hatalmas vállalkozás révén megerősíti diplomáciai és stratégiai pozícióit a világ különböző régióiban. Emellett a koronavírus-járvány miatt sérült ellátási láncok is meghozták a felismerést, hogy lépni kell, illetve a Peking és a nyugati hatalmak közötti feszültségek szintén a most bejelentett stratégia felé terelték a folyamatokat.

Címlapkép forrása: DATI BENDO, Európai Bizottság médiaadatbázis

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Hozam