Előfizetői tartalom

Vége az árstopnak: itt van a 2000 forintos csirkemell, a 450 forintos cukor, és még nincs vége a drágulásnak

Portfolio
Az árstop megszüntetése az érintett termékek többségénél érdemi áremelkedést okozott augusztusban – derül ki a KSH pénteken megjelent inflációs adataiból. Igaz, a kötelező akciók rendszere azért visszafogja a nagy árugrásokat. Annyi már látszik, hogy szépen lassan újra közelednek a piaci árakhoz a korábbi árstopos termékárak.

  • Augusztusban kereken 2000 forinton alakult egy kiló csirkemell ára, ami jelentős emelkedés a korábbi hónapokban megszokott 1700-1750 forint közötti átlagárhoz képest (+15%).
  • Egy kiló sertéscomb átlagára 1600 forintról ugrott 1840-re (+16%), szintén egyetlen hónap alatt. Ahogy az alábbi grafikonunkon látható, ezzel a comb ára elkezdett közelíteni a (nem árstopos) karajéhoz, de még mindig nagyobb az árkülönbség, mint ami az ármódosító kormányzati intézkedések előtt volt jellemző.
  • A kristálycukor ára a júliusi 260 forintról augusztusra 450-re emelkedett (+71%).
  • Az UHT-tej kisebb mértékben drágult, az étolaj ára alig változott.

Az árstop kivezetése tehát önmagában jelentős hatást gyakorolt azoknak a termékeknek az áraira, amelyeket hosszú ideje fix áron kellett értékesíteniük az üzleteknek. Ugyanakkor még most sem a valós, piaci árat látjuk, hiszen az árstopot felváltotta a „kötelező akciók” rendszere, amely nem enged árrést tenni az egyes termékekre. Vagyis ha a beszerzési ár nem változik, akkor a kötelező akciók eltörlése után újra emelkedhet ezeknek a termékeknek az ára.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor csökkent az árstop hatálya alatt lévő termék ára. Ilyen a liszt és a tojás. A finomliszt ára 230 forintról 200-ra csökkent, ami a beszerzési árak visszaesésével függ össze. 10 db tojásért augusztusban már csak 770 forintot kellett adni, miközben egy hónappal korábban még 850-et. Ez azért fordulhatott elő, mert azóta, hogy rögzítették a tojás árát, jelentősen csökkentek a (bolti) beszerzési árak, ám a fogyasztók ebből mit sem éreztek. Vagyis az árstop megszüntetése még segítette is az árak csökkenését.

Összességében elmondható, hogy a termékek árát továbbra is befolyásolják a kormányzati intézkedések, hiszen a kötelező akciók miatt még nem térnek vissza a piaci árak. Olyan anomáliát viszont ez a rendszer már nem hoz, mint amit az árstop hozott, amely egyes, kivételes esetekben magasabban rögzítette a kiskereskedelmi árat, mint amit a piaci viszonyok indokolhattak volna. A kötelező akciók végével viszont könnyedén tovább nőhetnek egyes termékeknek az árai – pl. csirkemell, sertéscomb –, amennyiben addig nem csökkennek tovább a beszerzési árak, hiszen a mostani szintre rá fog rakódni az árrés is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés