Előfizetői tartalom

Példátlan kiszivárgás: sokkal olcsóbban adják a gázt az oroszok a kínaiaknak, mint Európának

Portfolio
Amióta négy évvel ezelőtt elindult az orosz vezetékes gázszállítás Kínába, még sosem hozták nyilvánosságra a kalkulált átlagárat, a Reuters viszont most betekintést nyert egy olyan orosz kormányzati dokumentumba, amely számszerűen bemutatta, hogy mintegy 40%-kal olcsóbban adják Kínának a vezetékes gázt az oroszok, mint Törökországnak és az Európai Uniónak. Ez pedig idéntől igencsak fájhat az orosz Gazpromnak és az állami költségvetésnek is.

A friss kormányzati anyag szerint idén 297,3 dollárért adják átlagban az oroszok a vezetékes földgáz ezer köbméterét Kínának (átszámítva 28,2 dollár/MWh), míg az Európai Uniónak és Törökországnak együtt a tavalyi 983,8 dollár után idén ez az ár 501,6 dollárt jelent ezer köbméterenként (47,5 dollár/MWh-ért). Így tehát gyakorlatilag 40%-os diszkonttal adják Kínának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés