Előfizetői tartalom

Próbálkoznak a leválással a csehek, de egyre több olajat vesznek Oroszországtól

Portfolio
A Cseh Köztársaság az idei év első felében növelte az Oroszországból származó kőolajimportját - közölte a MERO, az állami kőolajvezeték-üzemeltető. Mindez annak ellenére történt, hogy az ország folyamatos erőfeszítéseket tesz az orosz olajszállításoktól való függőségének csökkentésére. Az első hat hónapban az orosz nyersolaj a teljes import 65 százalékát tette ki, ami jelentős növekedés a 2022-es 56 százalékhoz és a 2021-es 49 százalékhoz képest.

A Cseh Köztársaság elsősorban két csővezetéken keresztül importál kőolajat: az Ukrajnán keresztül vezető Barátság csővezetéken és a németországi TAL csővezetékhez csatlakozó IKL csővezetéken keresztül. A MERO jelentése szerint az orosz olajimport (a Barátság vezetéken keresztül) és a más országokból származó import (az IKL vezetéken keresztül) aránya az idei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés