bolt, kiskereskedelem, infláció, bevárlás, akció, élelmiszerinfláció
Gazdaság

Jól teljesített az amerikai kiskereskedelem

MTI
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban havi összevetésben. A forgalom 0,6 százalékkal nőtt júliussal összevetve, amikor 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. A szakértők várakozásainak átlagában kisebb, 0,2 százalékos forgalomnövekedés szerepelt augusztusra.

Az autóeladás nélküli kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt a múlt hónapban a júliusi 0,7 százalékos emelkedés után. Az autóeladások és az üzemanyagok nélkül számított kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt augusztusban, miután júliusban havi szinten 0,7 százalékkal emelkedett.

Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban, miután júliusban 0,7 százalékkal bővült havi szinten. Ez az úgynevezett kiskereskedelmi magforgalom felel meg leginkább a bruttó hazai termék (GDP) egyik legfontosabb összetevőjének, a fogyasztói kiadásoknak.

A legnagyobb mértékben, 5,2 százalékkal a benzinkutak eladásai nőttek, miután a benzinárak mintegy 10 százalékkal emelkedtek. Emellett a ruhaüzletek, az elektronikai cikkek és készülékek, az egészségügyi és testápolási termékek, az ételek és italok eladásai, az éttermek és bárok, a gépjármű- és alkatrészkereskedők, valamint építőanyagok és kerti felszerelések forgalma is bővült. Ezzel szemben egyebek mellett a sportszerek, hobbitermékek, hangszerek és könyvek forgalma, valamint a bútorüzletek eladásai csökkentek.

Éves alapon az amerikai kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal bővült a júliusi 2,6 százalékos növekedés után.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger