gyárépítés, beruházás, építőipar, gyárlétesítés
Gazdaság

Meglepő, óriási ugrás a magyar építőiparban

Portfolio
Júliusban az építőipari termelés volumene (a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított index alapján) 8,5%-kal haladta meg a júniusit. Az ugrás mértéke még az alapvetően cikkcakkos havi teljesítményt nyújtó ágazattól is meglepő, különösen, hogy az alapvetően lejtmenetben van.

A friss adat nem fordítja felfelé az építőipar lefelé tartó trendjét (a termelési volumen még így is a koronavírus-válság előtti szinten jár), de javítja az összképet, különösen, ha mutatkozna rá esély, hogy a júliusi emelkedés a következő hónapokban is folytatódik.

A KSH mostanában sajnos már semmilyen egyedi információt nem ad a jelentésében arról, hogy egy-egy kiugró adat mögött milyen okok állnak. Valószínűleg látjuk, hogy július hónapra néhány korábbi, nagy építési projekt lezárásának elszámolására kerülhetett sor, és ezek az egyedi tényezők lökték fel az építőipari teljesítményt. Annál is inkább gyanakodhatunk erre, mert az építőipar jellegéből fakadóan egy lassú ciklusú ágazat, amelyben a gazdasági folyamatok akár évekre elnyújtva fejtik ki a hatásukat. Márpedig az állami beruházási stop, az uniós források hiánya, a nagyon magas kamatkörnyezet kifejezetten kedvezőtlen környezetet teremtett a fejlesztéseknek, ez pedig nem változik meg egyik hónapról a másikra.

Erre utal, hogy a rendelési adatokban sem látszanak a fordulat jelei. A megkötött új szerződések volumene éves alapon 7,0%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,7%-kal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,5%-kal visszaesett a 2022. júliusi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 24,4%-kal elmaradt a 2022. július végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,2%-kal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,9%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. 

Éppen ezért nem lennénk meglepődve, ha augusztusban gyors korrekció követné a júliusi elpattanást. Ezzel együtt a mai adat jó hírnek számít abból a szempontból, hogy a harmadik negyedév jól indult az építőipar szempontjából. Ugyanez mondható el a jobb kilátásokkal rendelkező feldolgozóiparra is, e kettő pedig együtt növeli annak az esélyét, hogy a harmadik negyedévben a GDP növekedésbe fordul, ezzel pedig véget érhet az egy éve tartó recesszió Magyarországon.

Címlapkép forrása: Getty Images/Bilanol

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger