magyar nyugdíjas
Gazdaság

Már csak pár nap és bejelentik az új nyugdíjemelési számot - De mégis mekkora lehet?

Portfolio
Már a kormány is készül a nyugdíjasok kompenzációjának novemberi kifizetésére. A korábbi tapasztalatok szerint a hivatalos rendelet október első napjaiban érkezhet, de a kormánydöntésre, valamint a pótlólagos emelést tartalmazó kormányzati bejelentésre már csak pár napot kell várni. Számításaink szerint ez a plusz összeg az államnak legalább 200 milliárd forintba fog kerülni, ami a már felborult költségvetést még rosszabb helyzetbe hozza.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten tartott Kormányinfón jelentette be, hogy szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről. Minderre azért lesz szükség, mert az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke idén magasabb lesz 15%-nál, ami a kormány eredeti várakozása volt és amilyen mértékben januárban emelték a nyugdíjakat. A legutóbbi inflációs adat alapján például az OTP elemzői az eddigi 17,6%-ról 17,9%-ra emelték az éves inflációra vonatkozó prognózisukat. A kormány legutóbbi közlése alapján pedig valahol 17,5-17,7% körül lehet a 2023-as infláció mértéke.

Mennyi lesz az annyi?

Emellett érdemes azt is megemlíteni, hogy az idei év eddigi trendje az volt, hogy a nyugdíjas infláció 1-1,5 százalékponttal magasabb volt minden hónapban, mint az általános pénzromlási ütem.

Vagyis ha ezekből a fenti paraméterekből indulunk ki, akkor könnyen lehet, hogy idén éves szinten a nyugdíjas infláció mértéke 18,5-19% lehet.

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója, és a Portfolio rendszeres külsős szerzője a napokban a Népszavának szintén arról beszélt, hogy az éves nyugdíjas infláció magasabb lehet az általános inflációnál idén, valahol 18,7-19,2% körül.

Ez azt is jelentené tehát, hogy a nyugdíjasok akár 4,2 százalékos pótlólagos emelésben részesülhetnek novemberben.

Farkas András ugyanakkor hozzátette: egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5 százalék, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet. 

Egyes nyugdíjas szervezetek 3,5-4%-os mértékkel számolnak:

A gyakorlatban a többmillió időskorú ezt az összeget november elején kapja majd kézhez. Egyrészt kapnak 11 havi pótlólagos nyugdíjemelést visszamenőlegesen (első tíz hónap + a 13. havi nyugdíjra jutó emelés összege), egy összegben, valamint a novemberi nyugdíjukat már a magasabb összegben kapják meg. Ez azért is érdekes, mert a plusz emelés miatt 2024-ben az államnak még magasabb nyugdíjkiadással kell számolnia, mert a novemberben most megemelt nyugdíjakat kell januárban 5%-kal emelnie.

A medián nyugdíj összege 186 ezer forint, míg az átlagnyugdíj összege 208 ezer forint. Ha az előbbire vetítjük a 4,2%-os pótlólagos emelés mértékét, akkor havi 7800 forint plusz jön ki, ha utóbbira, akkor 8700 forint adódik. Vagyis novemberben egy összegben az átlagnyugdíjat kézhez kapó időskorú 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhet.

Ha abból indulunk ki, hogy a novemberi emelés 4 százalék lesz, akkor az a költségvetésnek legalább 200-220 milliárd forintnyi plusz kiadást jelenthet. A költségvetés már eleve feszült idei helyzetét ez a többletkiadás csak még tovább fokozza, a kormány egyre inkább lépéskényszerbe kerül, ami a kiigazítást illeti. Érdekes lesz látni azt, hogy a kormány végül mekkora nyugdíjkorrekcióról dönt, ha a várakozási sáv (2,5-4%) aljához lesz inkább közelebb az emelés mértéke, akkor azt valószínűleg a költségvetés rossz állapota indokolja, ugyanis ezzel egy potenciális 100 milliárd forintnyi plusz kiadást spórolhatna meg az állam.

A 2023-as költségvetés rossz helyzetéről itt írtunk korábban:

Mikor derül ki a végső szám?

A kormány pótlólagos nyugdíjemeléssel kapcsolatos bejelentésére tehát legfeljebb két hetet kell várni. De érdemes felidézni azt is, hogy az elmúlt években mikor is jelent meg a hivatalos döntés a Magyar Közlönyben.

2021-ben a döntés október 6-án jelent meg, míg 2022-ben október 5-én hirdette ki a kormány.

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger