Szerdától csökken a gázolaj ára
Gazdaság

Nagy bajra figyelmeztetnek - Nem tudunk elég dízelüzemanyagot gyártani

Portfolio
Friss elemzést közölt a Bloomberg, melyben a dízelüzemanyagok gyártásáról, és a gyártókapacitás ijesztően alacsony szintjéről értekeztek. Bár a helyzet egyelőre nem katasztrofális, a lap szerint könnyen előfordulhat, hogy hiánycikk lesz a széles körben elterjedt üzemanyagból.

A világ üzemanyaggyárai képtelenek lépést tartani a dízelüzemanyagok iránti kereslettel, az iparban és a közlekedésben is felhasznált üzemanyag hiánya pedig komoly gazdasági problémákhoz vezethet. A helyzetet tetézi az, hogy a dízel ára az elmúlt időszakban a többi cseppfolyós üzemanyaghoz képest is nagy mértékben emelkedett: az Egyesült Államokban csütörtökön az év ezen szakaszához képest például rekord is született: egy hordó dízel ára elérte a 140 dollárt.

A történetet pedig lehet még tetézni: Oroszország és Szaúd-Arábia, az OPEC két vezető hatalma jelentősen visszafogta a dízelüzemanyag gyártását, szeptember 5-én pedig azt is bejelentették, hogy ez az év végéig biztosan így is fog maradni. Mindemellett a nyári hőség miatt a legtöbb finomító egyébként is csökkentett kapacitáson üzemelt az elmúlt időszakban.

Valamelyest árnyalja az elsőre elég sanyarú képet az, hogy a dízel iránti kereslet az elmúlt időszakban szerencsére nem ugrott meg annyira, mint például a gázolaj, vagy a kerozin iránti igény: a Nemzetközi Energetikai Ügynökség múlt heti jelentése a fogyasztás napi mintegy 100 ezer hordós növekedésével számolt dízel, 500 ezer a gázolaj, és egy millió a repülőgép-üzemanyagok terén.

A címlapkép illusztráció, forrása: Shutterstock

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger