napelem, napelemes rendszer, háztartási méretű kiserőmű, napelempályázat
Gazdaság

Napelem-telepítések: súlyos probléma bukott felszínre

Portfolio
Ahogy egyre több napelemet telepítenek, egy újfajta probléma is egyre inkább előtérbe kerül, fejtörésre ösztönözve a hatóságokat és a fejlesztőket is: egyre több panel és interverter gyullad ki, ami veszélyt jelenthet az otthonokra. Az Egyesült Királyságben hatszor annyi napelemmel kapcsolatos tűzeset történt, mint tíz évvel korábban. A briteknél a betáplálási fizetési rendszer korlátozása miatt sokan nem kérnek biztonsági tanúsítványt a rendszereikhez, ez pedig Magyarországon is tanulságos lehet, ahol a korábbi telepítési stop miatt sok szigetrendszerű háztartási kiserőművet létesítettek.

Az Egyesült Királyságban a napelemek használata jelentősen megnőtt az emelkedő energiaárak miatt. Azonban a telepítések számának növekedése egybeesett a napelemekkel kapcsolatos tűzesetek számának jelentős emelkedésével is - derül ki az Independent által közérdekű adatigénylésekkel megszerzett adatokból.

Tavaly hatszor annyi napelemekkel kapcsolatos tűzeset történt, mint egy évtizeddel ezelőtt, ami aggodalomra ad okot az ilyen berendezések biztonságával kapcsolatban.

Az ilyen tűzesetek aránya tovább emelkedett, idén júliusig 66 tűzesetet jelentettek, ami meghaladja a 2019-es év egészében történt 63 tűzesetet.

A biztonsági szakértők aggodalmukat fejezik ki a szabályozás és a felügyelet hiánya miatt azzal kapcsolatban, hogy ki telepíthet napelemeket. A brit Országos Tűzoltóparancsnokok Tanácsa figyelmeztetést adott ki az épületek biztonságát fenyegető potenciális kockázatok miatt, az Electrical Safety First (ESF) jótékonysági szervezet pedig sürgős vizsgálatot sürgetett a napelemekkel kapcsolatos tűzesetek növekvő száma miatt.

Korábban a napelem-szerelőknek és a napelemkomponenseknek biztonságosnak kellett lenniük a mikrotermelésre vonatkozó tanúsítási rendszer (MCS) által, hogy részt vehessenek a betáplálási tarifa (FiT) kifizetési mechanizmusában. Azonban ez soha nem volt jogilag kötelező az Egyesült Királyságban, és a támogatás megszüntetése csökkentette az akkreditált telepítések iránti kérelmek számát is. A biztonsági szakértők szerint számos létesítményt lehet, hogy nem megfelelően vizsgáltak vagy karbantartottak.

Ez tanulságos lehet itthon is, ugyanis 2022. október 13-án jelentette be a kormány, hogy a háztartási méretű napelemes rendszereknél betáplálási stopot hirdetetett, amelyet csak most ősszel oldanak fel. Így több szigetrendszerű napelemes rendszert is telepítettek, amelyeknél a leggyakoribbak a tűzesetek a briteknél.

A Solar And Fire Education (SAFE) platform azt javasolja, hogy az Egyesült Királyságnak egy biztonságosabb technológiát kellene átvennie, amely az Egyesült Államokban már elterjedt. Olyan mikroinverterekre van szükség, amelyek a kimenetet biztonságosabb 230 V váltakozó feszültségűre alakítják át, csökkentve ezzel a nagyfeszültségű egyenáramú rendszerekhez kapcsolódó tűzveszélyt.

Bár a brit kormány szerint a napelemtüzek kockázata "rendkívül alacsony", elismerik, hogy szükség van a biztonsági előírások szigorítására. A kiegyenlítési, lakásügyi és közösségi minisztérium mérlegelni fogja a villanyszerelők képesítésének lehetséges módosításait, tükrözve a nagy kockázatú épületekre vonatkozó szigorúbb előírásokat.

Az iparág elismeri, hogy vannak "rossz szereplők", akik alulképzett szerelőket alkalmazhatnak, ami veszélyeztetheti a biztonságot. A napelemtelepítők ezért jelezték, hogy együttműködnek a kormánnyal a biztonsági és minőségi aggályok kezelése érdekében.

A szakértők azt tanácsolják a háztulajdonosoknak, hogy olyan regisztrált telepítőket válasszanak, akiket a napelemes telepítésekre vizsgáztattak, és tisztában vannak a biztonsági előírásokkal. Rendszeres ellenőrzések, szakszerű karbantartás és mikroinverterekkel való utólagos felszerelés ajánlott a napelemes telepítések biztonságának és hatékonyságának biztosítása érdekében.

Címlapkép forrása: Bilanol via Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger