uniós költségvetés, ekb, euró, euróövezet, euróbevezetés
Gazdaság

Mindent rosszul gondoltunk az inflációról, és jöhet a 180 fokos fordulat

Portfolio
Clara Raposo, a Portugál Nemzeti Bank alelnöke felvetette annak lehetőségét, hogy a gazdaság törékeny állapota miatt a jelenleg vártnál hamarabb visszatérhet az infláció az Európai Központi Bank (EKB) által megcélzott 2%-os szintre.

Az európai pénzügyi vezetők spanyolországi Santiago de Compostelában tartott találkozóján adott interjújában Raposo aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a törékeny gazdasági körülmények és a csökkenő exportkereslet potenciálisan súlyosbíthatja a meglévő növekedési kihívásokat az egész EU-ban.

Bár a portugál jegybank alelnöke jelezte, hogy "nem pesszimista" a gazdasági kilátásokat illetően, rámutatott, hogy a csökkent exportkereslet tovább terhelheti az amúgy is küszködő gazdaságot. A gyorsan lassuló infláció és az EKB korábbi kamatemeléseinek elhúzódó hatásai miatt jelezte, hogy a hitelfelvételi költségeket a jelenlegi szinten kívánja tartani.

"Vissza kell hoznunk az inflációt a célszintre, ez az első számú célunk" - hangsúlyozta Raposo.

Ez már sínen van, és a maginfláció végre csökken. Ha a gazdaság még egy kicsit lassul - márpedig ez lehetséges -, akkor talán hamarabb elérjük ezt a célt, mint ahogyan azt egyes előrejelzések sugallják

- jelentette ki a Bloomberg szerint.

Az EKB a közelmúltban már tizedik egymást követő alkalommal emelte a hitelfelvételi költségeket, és frissített gazdasági előrejelzéseket tett közzé, amelyek szerint az infláció 2025 második felében eléri a 2%-ot. Ezeket az előrejelzéseket azonban azelőtt fogalmazták meg, hogy az adatokból kiderült volna, hogy a gazdasági bővülés az év második negyedévében sokkal gyengébb volt az eredetileg becsültnél.

Raposo megjegyezte: "Eddig az euróövezet gazdasága meglehetősen ellenálló volt. De nagy nyomás nehezedik a külső keresletre. A Kínával való kapcsolatok az utóbbi időben feszültebbé váltak, és erre oda kell figyelnünk, mivel ez a kereslet csökkenéséhez vezethet, és a stagnálásunk súlyosabbá válhat, mint amire számítottunk"."

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az EKB pontosan megértse az árnyomás forrásait és azt, hogy a kamatemelések hogyan hatnak a gazdaságra. Raposo megjegyezte, hogy a Kormányzótanács legutóbbi ülésén jelentős időt szentelt e kérdések megvitatására.

Raposo, aki decemberben vette át a Banco de Portugal alelnöki tisztségét, az intézményen belül a pénzügyi stabilitással és a piacokkal kapcsolatos feladatokat lát el. Mario Centeno kormányzó mellett rendszeresen részt vesz az EKB Kormányzótanácsának ülésein is, ezért is fontos a mostani kijelentése.

Az EKB legutóbbi kamatemelési döntéséről szólva Raposo megjegyezte: "Ha engem kérdeznek, ezúttal inkább szünetet tartottam volna.

A jelek mind itt vannak: a maginfláció csökkent, a headline infláció pedig megfeleződött, az export lassul, a foglalkoztatás növekedése is alacsonyabb, a hitelezés pedig lassult.

Hozzátette, hogy habozása azon aggodalmakból fakad, hogy a korábbi kamatemelések teljes hatása talán még nem érvényesült, hangsúlyozva a transzmissziós mechanizmus alapos vizsgálatának szükségességét.

Címlapkép forrása: Getty Images.

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
teherhajók fekete-tenger