Private health forum 2023 beszélgetés
Gazdaság

100 euró lett a magyar vizitdíj?

Portfolio
Az elmúlt egy évet értékelték az idei Private Health Forum második szekciójának kerekasztalbeszélgetésben résztvevő magánszolgáltatók tulajdonosai és vezetői Straub Fanni moderálása mellett. Szóba került az is, hogy a privát járóbetegellátásban tapasztalható árak az elmúlt egy évben emelkedtek, ám ezek nem kompenzálták teljes mértékben az elszálló költségeket.

Babai László, a Prima Medica EgészségKözpontok alapítója azzal kezdte válaszát, hogy nincs két egészségügyi rendszer, viszont ha az egyikben az állam mozgat valamit, akkor az a magánszektorban azonnal érezhető lesz, így például ha a kormány hozzányúl a fizetésekhez, a munkaidő szabályokhoz, vagy motiválja az állami ellátás teljesítményét. Összességében a Covid alatt látványosan megnövekedett piac most beállt.

babai lászló private health forum

Lancz Róbert, a Doktor24 Csoport tulajdonos-vezérigazgatója szerint csökkenő esetszám van a magyar egészségügyben, mivel az állami szektorba nem jutnak be a betegek, míg a magánban egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a betegek a szolgáltatások igénybe vételét. Főként a fekvőbetegellátásban van visszaesés, mert a többmilliós kiadások esetében a lakosság kivár, a jövedelmi helyzet romlása miatt.

lancz róbert private health forum

Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy a 2022-es év több szempontból is rendkívüli év volt: az állam az év elején jelentős transzfert fizetett ki a lakosságnak, valamint még tartott a Covid utóhatása az állami egészségügyi rendszeren, ezért jelentősen növekedett a magánszolgáltatók árbevétele. 2023-ban azonban már nincsenek ilyen számok, és elismerte: van csökkenés a magánszolgáltatók járóbetegellátási számaiban.

papik kornél private health forum

Soós Miklós, az Istenhegyi Géndiagnosztika Cégcsoport tulajdonosa azt emelte ki, hogy az infláció a baj, a forgalom ugyan 15%-kal nőtt, ugyanis a speciális tevékenységeket szolgáltató állami intézetek túlterheltek, viszont ezeknél az ellátásoknál nem lehet várni. Várakozása szerint ezekben az ellátásokban is várható egyfajta platózás a keresletben, mert ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele alapvetően függ össze a született gyermekek számával. Problémának nevezte, hogy az állami szektorban a megemelt fizetéséhez nem kapcsolódott teljesítményelvárás, ezért is nehéz versenyezni az állami szektorral, mivel a magánpiacon ugyanazért a jövedelemért magasabbak a munkahelyi elvárások és a terhelés.

soos miklós private health forum

Straub Fanni, a Foglaljorvost alapítója, a beszélgetés moderátora felvetette, hogy korábban nem tűnt ennyire közelinek az a helyzet, ami mostanra szinte bekövetkezett, vagyis, hogy egy járóbeteg szakellátás díja átlagosan 100 euró környékén van, főleg a fővárosban van ennek környékén a magánvizit ára.

straub fanni private health forum

Babai László a szolgáltatási díjak emelkedésével kapcsolatban kifejtette: örülni kell az orvosok és szakdolgozók béremelésének, közeledünk a nyugati bérszínvonalhoz és ez magával hozza azt is, hogy a szolgáltatások ára és minősége is közelít a nyugati színvonalhoz. Ezt el kell fogadni - mondta.

Lancz Róbert ezzel kapcsolatban annyit tett még hozzá, hogy főleg a működési, és rezsiköltségek területén brutális a költségnyomás. Elmondása szerint az elmúlt egy év árváltozásai a leginkább az üzemeltetési költségek emelkedésének áthárítása miatt következtek be.

Soós Miklós kifejtette, hogy az elmúlt évben háromszor emelt fizetést az intézménye, mert nagyobbat bukna, ha elmenne a szolgáltatótól a szakorvos néhány tízezer forintért havonta. Elismerte azt is, hogy a legnagyobb energiát elvivő cselekmény az áremelés: meg kell nézni a konkurenciát, a költségek emelkedését. Folyamatosan nem lehet emelni az árakat - mondta.

A beszélgetőpartnerek egyetértettek viszont azzal is, hogy a jelenlegi árak mellett elérték a szolgáltatók azt a szintet, amit a betegek, a fogyasztók még pont ki tudnak fizetni.

Papik Kornél arra mutatott még rá egy válaszában, hogy a járó- és fekvőbetegszolgáltatók az EBIDTA szintjén 10%-os eredményt tudnak felmutatni átlagosan.

Ez a néhány százalékos margin bármikor elillan,

ezért igyekszik elkerülni például a Dr. Rose, hogy a rendelkezésre álló kapacitást nem használják ki optimálisan, mert ez jelentős költséget eredményez.

Lancz Róbert azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy a csoporthoz tartozó, állami finanszírozással rendelkező tevékenység egy ponton túl már olyan veszteségeket termel, ami fenntarthatatlan. Ezért meg kell fontolnunk, hogy ezeken a területeken jelen akarunk-e lenni hosszú távon - mondta Lancz Róbert, Kóka János legutóbbi szavaival összhangban:

Private health forum 2023

Címlapkép forrása: Mónus Márton/Portfolio

lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
kolera vakcina
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
áruszállítás kamion határ