koronavírus adatok sejt járvány
Gazdaság

Gyorsan terjed a koronavírus új variánsa - Szlávik János elmondta, hogyan védekezzünk

Portfolio
Az Eris nevű koronavírus variáns gyorsan terjed, de a tünetek többnyire enyhék, és a védőoltások hatékonyak ellene - nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 televízióban az Infostart beszámolója szerint.

A főorvos szerint a koronavírus ma már nem tekinthető különlegességnek. A védekezés módja hasonló az influenza elleni védekezéshez, és az elterjedése is hasonló módon zajlik.

Szlávik János arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírust éppúgy kellene felfognunk, mint egy szokásos őszi vagy téli járványt. Úgy véli, mindenki megtanulta már, hogyan kell védekezni az ilyen kórokozók ellen.

Elmondta, aki úgy érzi, viseljen maszkot, ha betegséget észlel magán, maradjon otthon, és ha szükségesnek látja, oltassa be magát.

Ez különösen fontos az idősek és krónikus betegségben szenvedők számára. Az eddigi védőoltások és gyógyszerek hatékonyak az új variánsokkal szemben is - mondta a főorvos.

Szlávik János hozzátette, hogy az újabb variánsok nem tűnnek súlyosabbnak a korábbiaknál. Csak néhány beteg van kórházban, nagyon kevesen kerülnek intenzív osztályra, és ők általában idős, súlyos betegségben, például daganatos, vesepótló kezelésben részesülő, hematológiai betegségben szenvedő emberek.

A koronavírus helyzetével kapcsolatban nehéz előrejelzéseket tenni, mivel a vírus folyamatosan változik. Az elmúlt 1-2 évhez képest nem tapasztaltam jelentős változást, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz - hangsúlyozta.

Megemlítette továbbá, hogy a közönséges náthát is koronavírusok okozzák, ezért reménykedhetünk abban, hogy ebből a koronavírusból is egy közönséges náthát okozó vírus lesz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi tájékoztatója szerint 17 helyszínen - többek között Budapesten, Debrecenben, Győrben Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen - tovább nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Címlapkép forrása: Getty Images

home depot
daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
daniela-santanche-matteo-salvini