Portfolio_gyors_harmadik_szekció-47
Gazdaság

Hatalmas változás jön a közegészségügyben: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

Portfolio
Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni - mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián. A politikus arról is beszélt, hogy fellépnek azok ellen a "sufni" magánszolgáltatók ellen, amelyeket még a adóhatóság sem lát, és annak is gátat vetnek, hogy a magánorvosok a háziorvosokon keresztül "rendeljenek meg" vizsgálatokat.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Private Health Forum harmadik szekciójának kerekasztalbeszélgetésében vett részt, ahol kérdésre válaszolva kifejtette, hogy megreformálják a minőségellenőrzés rendszerét a közegészségügyben és ennek a finanszírozásban is lesz jelentősége. Példaként említette, hogy nézni fogják a súlyozott esetszámot, nem csak az orvosok, de teljes osztályok munkáját, és a túlápolást. Utóbbi azt jelenti, hogy minden ellátáshoz tartozik egy sztenderd ellátási idő, ami a gyógyításhoz kell és ettől nem lehet nagy mértékben eltérni.

Eloszlatta azt a közkeletű tévhitet, hogy a finanszírozásnak köze lenne az ágyszámhoz, vagy az ápolási időhöz, vagyis, hogy annál több pénzt kap egy kórház minél tovább tartja bent a beteget.

Portfolio_gyors_harmadik_szekció-44

Ezek mellett a kórházak vezetését is mérni fogják, de nem csak orvosszakmai és betegbiztonsági szempontból, hanem a finanszírozás tekintetében is. Ezen a ponton szintén tisztába tett egy tévhitet az államtitkár. Takács Péter szerint nem az a baj, ha egy kórház önmagában adósságot halmoz fel, hanem ha eltér attól az összegtől, amekkora mínuszt az adott egység az adott körülmények között felhalmozhat.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy vidéki kórházakat nem a nagy pesti intézményekkel kell összevetni.

Differenciált finanszírozás

A jobban működő közszolgáltatók magasabb finanszírozáshoz juthatnak, de szorzóval számolhatnak azok a szülészetek is, amelyek megfelelnek bizonyos "családbarát" kritériumoknak.

További beszámolóink az idei Private Health Forumról:

A magán- és közegészségügy szétválasztásával kapcsolatban a transzparencia fontosságát hangsúlyozta az államtitkár. Például azoknak a kis magánrendelőknek a működését, amelyek "valamikor régen kaptak valamilyen engedélyt" nem látja az állam, legfeljebb azok a kórházak fogadják a sokszor félrekezelt betegeket, amelyek a rendelő közelében működnek. Ennek vethet véget az EESZT, amelyben az állami egészségügyben dolgozók pontosan fogják látni a kórelőzményeket.

Az államtitkár elismerte, hogy sok rendelő működik a szürkezónában, ezeknek a működésére a NAV sem mindig lát rá.

Hangsúlyozta, hogy

a félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítónak, ugyanis az nem működik, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.

Takács Péter úgy vélekedett, hogy

azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam.

Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója a konferencia panelbeszélgetésén elismerte, hogy van egy komoly erő, amely az ügyfeleket a magánegészségügy felé tolja az állami rendszerből, de ez nem biztos, hogy anyagilag megéri minden szolgáltatónak.

Portfolio_gyors_harmadik_szekció-33

Hozzátette, hogy tapasztalatai szerint megjelennek a magánegészségügyben azok a betegek is, akiknek nincsenek korlátlan anyagai lehetőségeik. A lényeg, hogy végén a beteg járjon jól, ha az ellátást pénzért kapja meg, az nem baj.

Mári Róbert, a Wáberer Medical Center Kft. ügyvezetője szerint nem az a legnehezebb, hogy orvost találjanak, a fő kihívást az jelenti, hogy az orvos valóban magas szinten tudja-e elvégezni a munkáját. A jó szakember "vonzza a betegeket", a rossz orvostól ugyanakkor meg kell válnia a cégnek.

Portfolio_gyors_harmadik_szekció-37

Ficzere Andrea az etikai megfontolások fontosságát hangsúlyozta a hosszú várakozási időkkel kapcsolatban. Mindezek mellett a finanszírozást is figyelembe kell venniük akkor, amikor egy konkrét műtéti időpontot adnak egy betegnek.

A Generali Biztosító már előrehaladott tárgyalásokat folytat több kórházzal és közegészségügyi intézménnyel arról, hogy miként tudna a közellátás együttműködni a magánbiztosítókkal - ezt Schaub Erika, a Generali Biztosíó személybiztosítás, ügyfél- és állomány területekért felelős igazgatósági tagja mondta.

Portfolio_gyors_harmadik_szekció-39

Fontos az ügyfélélmény

Takács Péter elárulta, hogy az Egészségablak nevű applikáción keresztül készül egy ügyfélélmény-felmérő platform, amelyet a - reményei szerint gyógyult - páciensek tölthetnek ki, miután végeztek egy kezeléssel. Az állami alkalmazás már 2,3 millió ember számára érhető el, korábban a myEESZT nevet viselte és a vakcinaigazolásokat is tartalmazta az app.

Hasonló ügyfélélmény-mérést a Mentőszolgálat már végzett korábban, ott a betegek 4,3 pontot adtak az ellátás minőségére az 5-ből - mondta az államtitkár.

A képek forrása: Mónus Márton/Portfolio

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
daniela-santanche-matteo-salvini