Portfolio_gyors_második szekció-6
Gazdaság

Nagyot ugrottak a magyarok egészségügyi kiadásai

Portfolio
A magyar háztartások egészségügyi kiadásai 2023-ban meghaladták az évi 348 ezer forintot, amely komoly növekedést jelent az egy évvel korábbi 290 ezer forinthoz képest - mondta Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.vezetője a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián.

A magánegészségügyi kiadások közül kiemelkedik a fogorvosi ellátás, amelyre több mint 55 ezer forintot költenek átlagosan a háztartások. Ez is lendületesen emelkedik, miközben a hálapénzre fordított kiadások - érthető módon, hiszen ez már illegális - csökkennek. 2021-ben ez még átlagosan 7 400 forintot tett ki, idén pedig már csak alig 800 forintot - derül ki a társaság reprezentatív kutatásából.

A fogorvosi ellátáson kívüli magánegészségügyi szolgáltatásokra a háztartások kevesebb, mint 30 ezer forintot fordítanak.

Jobban bízunk a magánegészségügyben

Az egészségügyi ellátókba vetett bizalom a magánklinikákkal és magánorvosokkal kapcsolatban a legmagasabb, egy 10-es skálán 7 feletti.

Ezzel szemben az állami fekvőbetegellátók és kórházak 4,8 pontot tudtak szerezni a 10-ből. Ez 0,4 pontos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

A háziorvosokba vetett bizalom ennél magasabb, 6,2 idén, de ez is csökkent kismértékben.

Az emberek a magánszolgáltatók esetében a rövid várakozási időket, a kellemes környezetet és az orvosok motivációját említette pozitívumként. Az orvosok és a szakdolgozók hozzáértését tekintve azonban kevésbé tettek különbséget a két szektor között.

További beszámolóink az idei Private Health Forumról:

Az emberek harmada jár rendszeresen a magánegészségügyi szolgáltatóhoz

Az emberek 35 százaléka vett már igénybe korábban magánellátást és tervezi ezt a jövőben is, míg 33 százalék egyértelműen kerüli azt. 22 százalék már volt magánszolgáltatónál, de nem tervezi ezt megismételni egy éven belül.

Az árat tekintve nem annak a mérete, hanem az ár-érték arány a legfontosabb a válaszadóknak, és szívesen veszik igénybe azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel kapcsolatban már voltak jó tapasztalataik. A kiadásokat az emberek rendszerint zsebből (megtakarításokból) fizetik (50 százalék), de 14 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy egészségpénztári megtakarítást vesznek igénybe.

Viszonylag kevesen vannak azok, akik valamilyen magánszolgáltatóval kötnek havi szerződést.

Összességében a finanszírozás területén jelentős elmozdulás van, immáron a lakosság 20 százalékának van valamilyen biztosítása. Ez az első ránézésre magas szám azzal is összefügghet, hogy bizonyos egészségpénztártagok rendelkeznek egyfajta biztosítással, ami akár egy minimális egészségügyi szolgáltatás igénybe vételére nyújt fedezetet.

Kertész Balázs elmondta, hogy

a bizalom a magánegészségügyi szolgáltatók irányába változatlanul magas, az állami és magánellátás színvonala közti olló a lakosság percepciója alapján tovább nyílt

Címlapkép forrása: Mónus Márton/Porfolio

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Hozam