Évtizedekre bebetonozná magát az olajpiac uraként Oroszország
Gazdaság

Szándékosan nyomják fel az olajárakat a szaúdiak?

Portfolio
Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere, Abdulaziz bin Szalman herceg a Calgaryban megrendezett kőolajipari világkongresszuson megvédte az OPEC+ olajkínálat-csökkentő lépéseit, és kijelentette, hogy ezekkel nem az olajárak magasan tartása a cél.

A szaúdi energiaügyi miniszter szerint az olajkínálatot szűkítő intézkedésekre a nemzetközi energiapiacok stabilitásának megőrzése érdekében van szükség. Abdulaziz herceg hangsúlyozta a kínai kereslettel, az európai gazdasági növekedéssel, valamint az infláció elleni központi banki intézkedésekkel kapcsolatos folyamatos bizonytalanságot. A kínai kereslettel kapcsolatos kérdésre megjegyezte, hogy a helyzet még nem vészes, de továbbra is bizonytalan.

Elmondása szerint a döntéshozókat nem az olajárak felhajtása vezérli, hanem az, hogy megalapozottan, megfelelő időben lépjenek. Hangsúlyozta, hogy

az olajtermelés kiigazításáról szóló döntések adatokon és a piaci feltételek világos ismeretén alapulnak.

Szeptember elején Szaúd-Arábia bejelentette, hogy év végéig meghosszabbítja a termelés napi 1 millió hordós önkéntes csökkentését. Időközben Oroszország is közölte, hogy kevesebb kőolajat exportál év végéig.

A kínálat csökkentése miatt az olajárak az elmúlt hónapokban megugrottak. Ez aggodalmat keltett az olyan nagyfogyasztók körében, mint az Egyesült Államok; ezek az országok tartanak a lehetséges gazdasági következményektől, beleértve a fokozódó inflációs kockázatokat.

Kedden a Brent jegyzése átlépte a 95 dollárt, de egyes elemzők szerint még az év folyamán megütheti a 100 dolláros árszintet. Tegnap a Chevron vezérigazgatója is 100 dolláros olajárat prognosztizált.

brent0919

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztetett, hogy a szűkülő termelés jelentős piaci deficitet fog eredményezni a negyedik negyedév során. Abdulaziz herceg szkeptikusan nyilatkozott, szerinte az ilyen előrejelzések nem mindig megbízhatóak. A szaúdi energiaügyi miniszter bírálta továbbá az IEA tevékenységét, azzal vádolva a szervezetet, hogy hagyományos piaci előrejelzői és kommentátori szerepéből kilépve politikai szószólóvá vált.

Az olajkitermeléssel kapcsolatos kérdések mellett Abdulaziz herceg kifejezte Szaúd-Arábia érdeklődését a tiszta hidrogén és a villamos energia előállítása és kereskedelme iránt.

Forrás: Reuters, CNBC

Címlapkép forrása: Shutterstock

kipufogo0921
otp bankfiók belső és külső képek, logók
Egy német miniszter kiverte a biztosítékot - Vásárolt egy Teslát
autowallis_wallis_motor_pest_H95_2
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
orbán viktor