Előfizetői tartalom

Olyan teher nyomja Kína vállát, amelyre a nyugati országokban is alig van példa

Matura Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem
Kína az elmúlt bő egy évtizedben a politikai ügyek mellett leginkább gazdasági és technológiai fejlődésével került be a nyugati médiába. Így sikerült is elhitetni saját magunkkal, hogy a kínai növekedés megállíthatatlan, míg a fejlett világ csak bukdácsol. Ez távolról sem igaz, bár Pekingnek valóban sikerült fenntartani a gyors növekedést a 2010-es években, de olyan eszközökkel, amelyek magukban hordozták saját végzetüket. Az autoriter rendszerek kívülről mindig nagyon stabilnak és hatékonynak tűnnek rövid távon, hosszabb távon azonban rendszerint kiderül, hogy a király – vagy esetünkben a császár – meztelen.

A 2008-ban kitört pénzügyi világválságra a pekingi vezetés egy akkor gigantikusnak számító, közel 600 milliárd dollárnak megfelelő összegű gazdasági élénkítő csomaggal reagált. Erre szükség is volt, hiszen a kínai társadalmi szerződés alapja a gyors és stabil fejlődés volt az elmúlt évtizedekben. Amíg a párt biztosította a növekvő életszínvonalat, addig a nép...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái