Előfizetői tartalom

A magyar kormány két tűz közé került az EU-Kína konfliktusban

Az Európai Bizottság vizsgálatok sorozatát indíthatja meg az egyes iparágakban a tisztességtelennek vélt kínai állami támogatási gyakorlatok miatt. Az e-autók után célkeresztbe kerülnek az ázsiai ország vasúti gyártói, valamint az egészségipari szereplők is. Magyarország az egyre növekvő kínai kitettsége miatt mindenképp sérülhet a konfliktusban, akár Peking, akár Brüsszel kezdi el a valódi keménykedést.

Már az jelentős és meglepő fejlemény volt, hogy az Európai Bizottság 2023. szeptember 13-án bejelentette, hogy az uniós kereskedelmi szabályokra hivatkozva szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromosjármű-gyártóknak Kínában nyújtott kínai támogatásokkal kapcsolatban. Ursula von der Leyen, az uniós végrehajtó testület elnöke azt mondta, hogy a vizsgálatot elsősorban az indokolja, hogy a világpiacokat állítólag "elárasztják" az olcsóbb elektromos autók, amelyek árát a jelentős kínai állami támogatások révén mesterségesen alacsonyan tartják.

Bár lobbiszervezetek az EU-n kívüli és belüli kínai anyacégek alá tartozó leányvállalatokra is kiterjesztenék az eljárást, ráadásul a magyar akkumulátorgyárak számára fenyegető módon a teljes ellátási láncot is bevonnák a vizsgálat alá, egyelőre az csak a Kínából származó akkumulátoros elektromos autókra összpontosít. Viszont a német autóipar azért is került bajba, mert az ázsiai országban gyártott járművekre vonatkozik majd az uniós lépés, ahonnan olyan gyártók is behoznak e-autókat, mint a Volkswagen vagy a Mercedes.

Amennyiben a vizsgálat megállapítja, hogy a pekingi állami támogatások kárt okoztak az uniós gazdasági ágazatnak, a Bizottság kiegyenlítő intézkedéseket vezet be. Ezek az intézkedések kiegészítő importvámok formájában valósulnak meg, hogy ellensúlyozzák a támogatások káros hatásait és helyreállítsák a tisztességes versenyt az EU piacán. Ezek a rendelkezések általában ötéves kezdeti időszakra szólnak, és további öt évvel meghosszabbíthatók.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés