Előfizetői tartalom

Aki szegény, az a legszegényebb: kiszámolta az MNB, kikre hat a legsúlyosabban a magas infláció

Portfolio
A magas infláció az elmúlt években nem ugyanúgy érintette az egyes társadalmi csoportokat. A magas jövedelműek az átlagosnál kisebb drágulást érzékelhettek, a szegényebbek és a nyugdíjasok viszont magasabbat - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank.

A magas infláció nem csak azért fájdalmas, mert minden egyre drágább a boltokban, hanem azért is, mert egyenetlen: az egyes termékek és szolgáltatások árai eltérő mértékben emelkednek. Ez azt jelenti, hogy az egyes társadalmi csoportokat a fogyasztási szerkezetüktől függően eltérően érintheti a pénz vásárlóerejének a romlása. Ráadásul mindez igazságtalan is, hiszen nem a gazdasági teljesítménye alapján járhat valaki jobban vagy rosszabbul, hanem véletlenszerűen, az infláció szeszélyessége alapján.

Ezzel a témával foglalkozott a Magyar Nemzeti Bank közelmúltban megjelent inflációs jelentése. A jegybanki szakértők megállapítják: bár az elmúlt év inflációs hulláma minden családot érintett, de annak mértéke eltérő a különböző társadalmi csoportokban. A különböző jövedelemmel és demográfiai szerkezettel jellemezhető háztartások fogyasztási szerkezete eltér a hivatalos inflációs mutató alapját képező átlagos országos fogyasztástól, és ennek következtében a különböző háztartások más-más inflációval szembesülnek, ha a különböző termékek és szolgáltatások ára eltérő mértékben növekszik.

Az egyéni fogyasztói kosár szerkezete jelentősen befolyásolhatja az érzékelt inflációt akkor, ha a különbözőtermékcsoportok árváltozásában jelentős eltérés mutatkozik. Például az infláció 2023. januári csúcspontján az élelmiszerek ára 48,1, míg a piaci szolgáltatásoké jóval kisebb mértékben, 16,6 százalékkal emelkedett éves alapon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés