FONTOS A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől
 
Előfizetői tartalom

Figyelmeztet az IMF: kockázatos lehet a kormány új hiánycélja, nem is beszélve a jövő évről

Portfolio
Az idén a GDP 5,5 százaléka, 2024-ben pedig 3,8 százaléka lehet a magyar költségvetés hiánya – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán megjelent Fiscal Monitor kiadványából. Vagyis a szervezet szakértői szerint még a kormány által 5,2 százalékra emelt deficitcél teljesülése is kockázatos, és lassan a jövő évi 2,9 százalékról is lemondhatunk.

A kormány a közelmúltban emelte 5,2 százalékra az idei GDP-arányos hiánycélt, jövőre viszont kitart a 2,9 százalékos deficit mellett. A lépést elsősorban a várttól elmaradó bevételekkel, főleg az áfabevételekkel indokolták, időarányosan rosszul áll az idei büdzsé.

Az IMF friss előrejelzése szerint azonban a megemelt hiánycél teljesülése is kockázatos lehet, hiszen 2023-ra 5,5 százalékos, jövőre pedig 3,8 százalékos prognózist fogalmaztak meg.

A Valutaalap becslése szerint tehát egy évvel kitolódik majd a 3 százalék alatti hiány teljesülése, 2025-ben a GDP 2,8 százalékára csökkenhet a deficit. Az elsődleges költségvetési egyenleg a tavalyi 3,9 százalékos hiány után 2023-ban 2,8 százalékos deficitre javulhat, majd jövőre 0,7 százalékra mérséklődhet az érték.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés