Előfizetői tartalom

Mi történt a benzinfogyasztással?

A legfrissebb statisztikák alapján jelentős forgalomcsökkenés figyelhető meg a magyarországi benzinkutakon, ez elsősorban azzal magyarázható, hogy az árstop kivezetését követően kezd visszaállni a fogyasztás az intézkedés bevezetése előtti szintre. Kifejezetten érdekesek azonban a különböző termékeknél látott fogyasztási trendek - vajon a benzinnél vagy a dízelnél esett jobban vissza a fogyasztás? A jelenlegi magas üzemanyagár-környezetben hogy döntenek a magyarok, mikor teszik le az autót? Többek között ezekről beszélt Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Normalizálódik a piac

A nagyobb hazai kúthálózatokat, azaz az úgynevezett "színes kutakat" tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb adatai szerint az egy évvel korábbi értékekhez képest mintegy 17,7 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első három negyedévben: egészen pontosan 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon a nagy kutakon, mint az előző év azonos időszakában.

Ahogy az alábbi grafikonon is látható, az üzemanyagár-stop tavaly decemberi kivezetését követően esett vissza szemmel láthatóan a hazai fogyasztás, a legfrissebb statisztikák alapján szabadforgalomba került 6,53 milliárd liter üzemanyag pedig közel azt a mennyiséget jelöli, mint amikor bevezették az árkorlátozást (2021 novembere).

A következő módon kommentálta ezt a jelenséget Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádiónak:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés