Előfizetői tartalom

Megszólalt a Fed elnöke: előbb türelmesen oltotta a piaci tüzet, aztán hirtelen olajat öntött rá

Portfolio
Jerome Powell Fed elnök beszédet tartott az Economic Club of New York rendezvényén, amelyben a monetáris politikai kilátásokra is kitér. A befektetők által is szorosan figyelt beszéd leiratát előre kiadta a Fed. A Fed elnök szavaira adott azonnali reakcióként gyengült a dollár és estek a hozamok, ám egy elejtett üzenetre a hozamok ismét emelkedni kezdtek, és újra a kritikus szint környékén járnak. A Fed elnöke a beszédben látványosan óvatos volt, a kérdésekre viszont már erős válaszokat adott. Beszélt a kötvényhozamok-emelkedésének okáról, és a további monetáris politikai lépésekről is.

Az elnök szavai szerint a Fed továbbra is eltökélt abban, hogy az inflációt idővel visszaállítsák 2 százalékra, ezt minden beszéde elején elmondja.

"Számos régi és új bizonytalanság nehezíti a feladatunkat, hogy egyensúlyt teremtsünk a monetáris politika túl nagy kockázata és a túl kevés szigorítás kockázata között. A túl kevés szigorítás lehetővé tenné, hogy a célérték feletti infláció magas szinten ragadjon, és végül a monetáris politikának tartósabb inflációt kellene kicsikarnia a gazdaságból, ami nagy költséggel járna a foglalkoztatás szempontjából. Ha túl sokat szigorítunk, az is szükségtelenül árthat a gazdaságnak."

- mondta Powell (kiemelés tőlünk), és hozzátette: "Az infláció még mindig túl magas, és néhány hónapnyi jó adat csak a kezdete annak, ami ahhoz kell, hogy az infláció tartósan a célunk felé mozduljon el."

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés