Előfizetői tartalom

Több mint száz éve nem volt ilyen szeptember Magyarországon - Mi következik ebből?

Major András
Szeptemberben is folytatódott az áramfogyasztás csökkenése Magyarországon, így már 16 hónapja tart a negatív trend, de a visszaesés mértéke tovább enyhült. A felhasználást elsősorban az fogta vissza, hogy a szeptemberi havi átlaghőmérséklet jócskán magasabb volt, mint a tavaly szeptemberi; sőt, a 20,6 fokos érték egyben azt is jelenti, hogy 1901 óta a mostani volt a legmelegebb szeptember Magyarországon.

Közeleg a fordulat

Az idei első őszi hónapban 2,7%-kal volt kisebb a hazai villamosenergia-rendszer bruttó felhasználása, mint 2022 szeptemberében - derül ki a Mavir által ismertetett előzetes adatokból. Ezzel 2023 első három negyedévének összesített felhasználása 6,71%-kal maradt el a tavalyi év hasonló időszakáétól.

111

Ahhoz, hogy a szeptemberi 3366,3 gigawattórás (GWh) villamosenergia-igénynél alacsonyabbat találjunk a sokéves adatsorban, egészen 2013-ig kell visszatekintenünk (3354,2 GWh) a statisztikában.

222

Bár az újabb mínuszos adatnak már az egy évvel ezelőtti bázisa is negatív volt (2022. szeptember, -2%), és a korábbiakhoz hasonlóan ismét évtizedes mélypontot jelöl, amivel már 16 hónap hosszúságúra nyúlik a negatív sorozat,

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái