Előfizetői tartalom

Itt a jegybank közleménye: ezért vágott 75-öt az MNB

Portfolio
Az elmúlt hónapok 100 bázispontos kamatcsökkentési tempóját mérsékelve, de a piaci várakozásokat meghaladó mértékű, 75 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre ma a jegybank. A döntés indoklását tartalmazó közlemény szerint "az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi, hogy az MNB az alapkamat csökkentésével folytassa tovább a monetáris kondíciók alakítását, ugyanakkor az erősödő külső kockázatok miatt indokolt az óvatos megközelítés fenntartása és a kamatcsökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatása." 

A 14 órakor nyilvánosságra hozott döntés indoklását a szokásoknak megfelelően 15 órakor tette közzé az Magyar Nemzeti Bank. A legérdekesebb kérdés az volt, hogy milyen utalást tesz a jegybank a következő hónapok kamatpolitikájára. Ez ügyben végül a jegybank nem oszlatta el a ködöt: óvatos megközelítést ígért és a pozitív (visszatekintő) reálkamat fenntartását, de közvetlenül nem utalt arra, hogy milyen kamatpálya várható a következő hónapokban.

Az alábbiakban a jegybank közleménye olvasható, a kiemelések a Portfolio-tól származnak:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a Kormány gazdaság-, illetve környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés