Előfizetői tartalom

Közel a fordulat a fizetéseknél Magyarországon - Vagy mégsem?

Portfolio
Augusztusban már "csak" 1%-kal esett vissza a keresetek reálértéke Magyarországon a KSH friss adatai alapján, ami a legkisebb csökkenés közel egy éve. Szeptemberben pedig már fordulhatott a bérindex, és egy év után újra pozitív lehetett a reálbér. Ennek azonban még nem fognak örülni a dolgozók.

Augusztusban bruttó 556 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, ami 15,2%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 370 ezer, a kedvezményeket figyelembe véve 383 500 forintot ért el.

Miután az infláció augusztusban még nagyobb volt (16,2%), mint a bérek emelkedési üteme, így a reálbér ebben a hónapban is csökkent. Igaz, már "csak" 1%-kal esett vissza, ami sokkal visszafogottabb csökkenést jelent, mint az elmúlt hónapokban jellemző, 5-7% közötti csökkenés. Szeptemberben viszont már biztosan pozitív lesz a reálbér, hiszen azt már tudjuk, hogy az infláció az ősz első hónapjában 12% közelébe ereszkedett (miközben a béremelkedési ütem 15% környékén stagnálhatott).

Annak azonban, hogy már csak 1%-kal esett vissza a reálbér, egyelőre nem igazán örülhetnek a dolgozók, mint ahogy az sem fogja megváltoztatni az életüket, amikor a következő hónapokban pozitív tartományba fordul a reálbérek alakulása. (Erről a kérdésről itt írtunk részletesen.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés