Előfizetői tartalom

Lehull lepel: titkolták, de most kiszámolták a magyar kórházak fertőzéseit

Portfolio
Magyarországon a hatóságok nem teszik közzé hivatalból a kórházak fertőzési adatait, egy friss projekt azonban nagy előrelépést hozott a hazai intézmények átláthatóságában. A Direkt36 Semmelweis Projektjéből kiderül: a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, pedig a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal. A Telex által összefoglalt elemzés többek között a budapesti Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházakban mutatott ki nagyobb bajokat. Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.

A kutatás az államtól kiperelt, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által rendelkezésre bocsátott adatbázisra támaszkodik, amely ugyan nem friss (mert az NNGYK azokat még nem adta át), de így is fontos következtetések levonására adott lehetőséget. Az adatbázis 2015-2016-os, de az azóta megismert, kevésbé részletezett bontású (régiós) adatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés