Előfizetői tartalom

Napelemek: egyre fenyegetőbb a válság a szektorban

Portfolio
A megújuló energiával foglalkozó vállalatoknak bajba kerültek az Egyesült Államokban a magasra szökő hitelkamatok miatt, és egyre több cég tart tőkehiánytól. Az S&P Global Clean Energy index a 2023. januári csúcsról 38%-kal zuhant a 2020 júliusa óta mért legalacsonyabb szintre. Főként az olyan főbb szereplők visszaesése húzta lejjebb az átlagot, mint a Vestas és az Ørsted. Főként a nap- és szélenergiás cégek aggódhatnak.

Az Egyesült Államokban a napelemes rendszereket szállító SunPower részvényei idén 76%-kal zuhantak, míg a tetőkre telepített napelemeket telepítő Sunnova 54%-os csökkenést tapasztalt. Az iparág problémái az emelkedő kamatlábaknak tudhatók be, a befektetők pedig attól tartanak, hogy a vártnál lassabban csökkennek ezek a kamatlábak – írja a Financial Times. A Goldman Sachs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés