nemet parlament eu zaszlo
Gazdaság

Egy éve nem voltak ilyen pesszimisták az európai cégek

MTI
Októberben a vártnál kevésbé, de így is egy éve a legalacsonyabbra csökkent az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) euróövezeti gazdasági hangulatindexe a hétfőn publikált jelentés szerint.

A DG ECFIN (Directorate-General for Economic and Financial Affairs) kimutatása szerint októberben az ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatindex a várt 93 pont helyett 93,3 pontra csökkent az előző havi, felülvizsgált 93,4 pontról.

A most októberben elért 93,3 pont a 2022 novemberi 92,7 pont óta a legalacsonyabb érték és a tömbön belül kialakult tartós inflációs nyomásra, valamint az EKB monetáris szigorítása nyomán az üzleti szereplők körében kialakult visszafogott várakozásokra vezethető vissza.

A hangulatindex a feldolgozóiparban mínusz 9,3 pontra csökkent októberben a szeptemberi mínusz 8,9 pontról. A kiskereskedelemben mínusz 7,8 pontra csökkent a hangulatindex mínusz 5,7 pontról. Az előbbi ágazatokban bekövetkezett romlást némileg ellensúlyozta a szolgáltatóipari és az építőipari hangulat javulása, ahol 4,5-re 4,1-ről, illetve mínusz 5,9-re mínusz 6-ról javult a mutatószám értéke.

A fogyasztói hangulat mínusz 17,9 pontra, hét hónapja a legalacsonyabbra csökkent mínusz 17,8 pontról. A fogyasztói hangulat romlását a DG ECFIN elemzése az euróövezet lassuló növekedésével és a makacsul magas inflációval, ami aláássa a fogyasztók vásárlóerejét. A válaszadók romló kilátásokat jeleztek jövőbeni pénzügyi helyzetükkel és országuk általános gazdasági helyzetével kapcsolatban. A háztartások múltbeli pénzügyi helyzetének és nagyobb vásárlási szándékának enyhe javulása azonban enyhítette a pesszimizmust.

Alig változott októberben a ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatindex az EU 27 tagállamában, ahol 0,2 ponttal emelkedett az előző havihoz képest 93,1 pontra.

Nagyjából stabil maradt a foglalkoztatási várakozások (EEI) mutatószáma is, az euróövezetben 0,1 ponttal csökkent 102,8 pontra, az EU-ban pedig 0,3 ponttal csökkent 102,3 pontra.

A legnagyobb uniós gazdaságok közül Lengyelországban 1,4 ponttal, Spanyolországban 1,2 ponttal és Németországban 0,5 ponttal javult az ESI. Ezzel szemben Franciaországban 2,9 ponttal csökkent, Olaszországban kisebb mértékben, 0,9 ponttal csökkent a hangulatindex.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull bear tőzsde
Duna House
wall street
Úgy beragadt 322-höz a forint, mintha mindig ott lett volna a helye
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kínai rendőr EU zászló