nemet-gazdasag-nemetorszag
Gazdaság

Kijött a friss adat: még mindig rossz helyzetben van Európa legnagyobb gazdasága

Portfolio
A német gazdaság a harmadik negyedévben tovább zsugorodott, de a vártnál kisebb mértékben. Európa legnagyobb gazdaság ezzel már több egymást követő negyedév óta nehéz helyzetben van.

A harmadik negyedévben 0,1%-kal esett a német gazdaság az előző negyedévhez viszonyítva, azaz Európa legnagyobb gazdasága továbbra is szenved. A gyenge gazdasági teljesítmény már nem nevezhető átmenetinek, a stagnálás környéki aktivitás már egy éve tart. Némi pozitívum csak, hogy a visszaesés mértéke kisebb lett a vártnál: az elemzők 0,3%-os mérséklődésre számítottak a harmadik negyedévben.

Az előző év azonos időszakához képest a visszaesés mértéke (naptárhatástól tisztítva) 0,8% volt, tehát a gyenge gazdasági teljesítmény nem mély visszaesést, inkább stagnálás környéki aktivitást jelent. Az éves visszaesés mértéke az előző negyedévben 0,4% volt.

A német gazdaságra két oldalról is nyomás helyeződik: egyrészt a tavalyi energiaválság még mindig érezteti hatását a termelésben, másrészt az EKB kamatemelései jelentősen visszavetették a hitelkihelyezést. A kamatok még néhány negyedéven keresztül a jelenlegi magas szinten maradhatnak, a megemelkedett energiaárak hatása viszont szépen lassan kifuthat.

A némethez hasonlóan gyenge teljesítmény egyébként nem jellemző Európa egészére: a legtöbb országban megfigyelhető a lassulás, de visszaesés az egész évet tekintve Németországon kívül csak kevés eurózóna-tagállamban várható. Európa legnagyobb gazdasága jobban megszenvedi a jelenlegi helyzetet.

Németország már a korona- és energiaválságok előtt is gyengébben teljesített, mint az eurózóna átlaga, a növekedés nyomott volt a 2020 előtti években is. Sokan emiatt ismét "Európa nagy betegeként" kezdik emlegetni a német gazdaságot, és reformokat sürgetnek, amelyekkel magasabb növekedési pályára állítható a gazdaság.

A jövőre nézve sem a ciklikus ellenszél, sem a strukturális kihívások nem fognak egyhamar megszűnni vagy megváltozni

– írta gyorsértékelésében az ING.

Szerintük nem szabad túlértékelni az Ifo-index legutóbbi javulását. Ez inkább egy olyan gazdaságot tükröz, amely alacsony szinten elérte a mélypontot, mintsem hogy erőteljes fellendülést jelezne. Az Európai Központi Bank monetáris politikai szigorításának folyamatos érvényesülése, a készletciklus még mindig nem fordult, és az új geopolitikai bizonytalanságok továbbra is nyomasztják a német gazdaságot.

A strukturális gyengeségek legalább egy évtizeden keresztül halmozódtak fel, ezért szinte lehetetlen gyors fordulatot látni – írják. Következésképpen a német gazdaság várhatóan nemcsak idén, hanem jövőre is a kisebb zsugorodás és a stagnálás közötti zónában marad a bank elemzői szerint.

Címlapkép forrása: Getty Images

Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
bull bear tőzsde
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio