Előfizetői tartalom

Itt a bazi nagy görög befektetés

Nem is olyan régen, 2015-ben Görögország még csődben volt, azóta azonban nagyot fordult a világ, az ország fundamentumai egyre erősebbek, több mint egy évtized után idén októberben az egyik nagy hitelminősítőnél, az S&P-nél újra befektetésre ajánlott kategóriába került Görögország, de a piac is értékeli a kormány(ok) erőfeszítéseit, a hosszú görög állampapírhozam már alacsonyabb, mint az amerikai, és a részvénypiac is nagyot ment. Az elmúlt hetekben viszont egy nagyobb korrekción vannak túl a görög részvények, így van már néhány érdekes befektetési lehetőség az egyébként olcsó részvénypiacon. Hasonló témákról, többek között a magyar és külföldi részvényekről a Portfolio Investment Day 2023 befektetői eseményen is szó lesz.

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, szeretnél gyakorlati tippeket kapni a vagyonépítésről a legsikeresebb magyaroktól? Akkor gyere el te is a Portfolio november 8-ai Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvényére!

Idén júniusban előrehozott választásokat tartottak Görögországban, ahol a májusban megtartott választásokhoz képest is nagyobb győzelmet aratott Kiriákosz Micotákisz kormányfő és pártja, az Új Demokrácia. A görög választók a gazdasági stabilitás mellett döntöttek, Micotákisz ígéretet tett arra, hogy fenntartja vállalkozásbarát politikáját, miközben világossá tette a piacok számára, hogy nem fogja veszélyeztetni a költségvetési fegyelmet, annak ellenére, hogy a nyáron az erdőtüzek miatt többletkiadások merültek fel. A görög kormány elkötelezett amellett, hogy a 2020-ban még 206 százalékos GDP-arányos államadósságot 2027-re 140 százalék alá csökkenti.

A görög kormány várakozása alapján idén 2,3, jövőre pedig 3 százalékkal bővülhet a görög gazdaság, aminek a motorja továbbra is a turizmus.

A tervezett lépéseket a hitelminősítők is értékelik, a japán Rating and Investment Information, a német Scope Ratings és a kanadai DBRS után a 3 nagy hitelminősítő (Moody's, Fitch, S&P) közül elsőként, október közepén

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés