GettyImages-667612203factoryworker
Gazdaság

Itt a nagy bérmegállapodás! Nem kell várni a jövő évig a béremelésre

Portfolio
Nem lesz 100 ezer forintos bérkompenzáció Magyarországon a reálbérek visszaesése miatt, ugyanakkor a legkisebb bérek 2024-es emelését a munkavállalók és a munkaadók javaslata szerint előre hoznák. Az államtitkár szerint azt a kormány támogathatja.

Úgy tűnik, hogy a minimálbér 15%-kal, míg a bérminimum 10%-kal emelkedhet jövőre. Utóbbi esetében a munkaadók kisebb, a munkavállalók nagyobb emelést szeretnének - mondta Czomba Sándor, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára az M1-en. Ugyanakkor a harmadik elemet a kormány nem támogatta, ez a 100 ezer forintos egyszeri bérkompenzáció lett volna.

Ez összhangban van a Portfolio korábbi értesülésével, miszerint a minimálbéresek és a garantált bérminimumosok nem számíthatnak az idei év végén 100 ezer forintos adó- és járulékmentes bérkompenzációra. A munkaadók és a munkavállók képviselői arról fognak megállapodni, hogy más módon kompenzálják a reálbérek idei visszaesését.

Czomba Sándor arról beszélt, hogy a 100 ezer forintos egyszeri bérkifizetéssel az lett volna a probléma, hogy ez egy adható juttatás lett volna. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy a minimálbéresek és bérminimumosok ezt meg is kapták volna.

Most egy olyan ajánlat van a két fél (munkaadók és munkavállalók) részéről a kormány asztalán, hogy előre tudjuk-e hozni decemberre a minimálbér és a bérminimum emelését - mondta Czomba Sándor. Ez egy sokkal jobb ajánlat, és szerintem ez a kormány részéről is elfogadható - tette hozzá.

Mint megírtuk, a munkavállalók azt kérték, hogy hozzák előre a jövő évi béremelést - ha már nem támogatja a kormány a 100 ezer forintos kompenzációt - a 2023-as év magas inflációja miatt. Nagyon valószínű, hogy ez lesz a megoldás, hiszen az államtitkár szavai alapján ezt támogatni tudja a kormány. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ez mindössze alig több mint 20 ezer forintot jelent majd, ami az ötöde az eredeti javaslatnak (100 ezres kompenzáció).

Címlapkép forrása: Getty Images

karácsony gergely property market reloaded konferencia
bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio