Előfizetői tartalom

Itt a nap jó híre: a vártnál nagyobbat szakadt az infláció Európában

Portfolio
Az eurózóna éves inflációja a vártnál nagyobb mértékben csökkent októberben, és már 3% alatt van. A maginfláció csökkenése viszont mérsékeltebb, az inflációs alapnyomás nem enyhült jelentős mértékben. Kijött a harmadik negyedéves GDP-adat is, az eurózóna gazdasága továbbra is stagnál. A gyenge gazdasági teljesítmény segíthet az infláció letörésében.

Szakad az infláció

Kijöttek a fontos makroadatok az eurózónából: az infláció éves szinten 2,9% volt októberben a valutaövezetben, ami jelentős csökkenést jelent az előző havi 4,3%-os éves inflációhoz képest. Az esés nagyobb, mint amit az elemzők vártak, 3,1% volt a Reuters konszenzusa.

Az esés nagyrészt a bázishatásnak tudható be, az esés mértéke így is meglepetést jelent. Az árak októberben havi szinten 0,1%-kal nőttek, ami lassulást jelent az előző havi 0,3%-hoz képest (a havi árváltozást jelentős szezonalitás szennyezi, ezért egy hónap adataiból nem lehet messzemenő következtetést levonni).

A maginfláció is csökkent, de ebben nem látunk meglepetést: az energiát és élelmiszert nem tartalmazó kosár ára egy év alatt 4,2%-kal lett drágább, a szeptemberi éves maginfláció még 4,5% volt. Az esés mértéke megfelelt az elemzői várakozásoknak. Havi szinten 0,2% volt az alapinflációs nyomás, ebben nem történt változás szeptemberhez képest. A maginfláció szemlátomást lassabban esik, mint az inflációs főmutató, ez az eltérő bázissal is magyarázható.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés