Óriási gázkitermelésbe kezd a Mol!

Portfolio
Idén rekordmennyiségű, nagyjából 630 ezer tonnányi kőolaj érkezik hazánkba Kazahsztánból, ahol a Mol még idén megkezdi egy földgázmező kitermelését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-kazah csúcstalálkozót követően arról tájékoztatott, hogy az ülés kiemelt napirendi pontja volt az energetikai együttműködés. Szijjártó hangsúlyozta: a diverzifikáció rendkívül fontos lesz a jövőben is, stratágiai fontosságú lesz, hogy Magyarország több forrásból tudjon energiaforrásokat vásárolni.    

Szijjártó Péter ennek kapcsán kiemelte, hogy

Kazahsztán a következő időszakban lényeges forrása lehet a diverzifikációnak,

a közép-ázsiai ország szerepe nőni fog mind a kőolaj-, mind a földgázszállítás terén.    

Már az idei évben rekordmennyiségű kőolajat vásárolunk Kazahsztánból, amely vegyesen szárazföldi, csővezetékes és tengeri szállítással érkezik Magyarországra

- jelentette be. Elmondása szerint idén mintegy 630 ezer tonnányi kazah kőolaj érkezik hazánkba.

A miniszter kiemelte, hogy a Mol kazah és kínai partnereivel tizenöt év felkészülési munka után még az idei év vége előtt, decemberben megkezdi a Rozskovszkij földgázmező kitermelését Kazahsztánban. Szijjártó szerint

a magyar vállalatra a termelés felfutásával körülbelül százmillió köbméternyi kitermelés jut majd évente,

amelynek feldolgozását követően döntést lehet hozni értékesítéséről.

Ez kifejezetten nagy számnak tekinthető még a Mol mércéjével mérve is, a társaság magyarországi gázkitermelési volumene ugyanis 1,4 milliárd köbméter volt tavaly - a csoportszintű földgáz-kitermelés 2022-ben 2,4 milliárd köbméter volt, ennek 4,2 százalékát teszi ki a kazah projekt.

Még márciusban, egy magyarországi gáztalálat apropóján emlékeztetett az olajtársaság egyik vezetője, hogy a kormány terve a hazai 1,4 milliárdos kitermelési számnak a 2 milliárd köbméterre történő felfuttatása. A teljes hazai gázfogyasztás átlagosan körülbelül 8,5-9 milliárd köbméteren alakul, ennélfogva kifejezetten magas az ország importigénye.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF