Rusvai Miklós
Gazdaság

Rusvai Miklós nem kapott Covid-oltást, mert nem elérhető Magyarországon

Portfolio
Rusvai Miklós virológus az influenza és a Covid elleni védőoltást egyaránt javasolja a gyengébb immunrendszerrel rendelkező betegeknek. Információi szerint azonban a Covid-oltások egyelőre nem elérhetők idehaza, miközben több európai országban már a legújabb fejlesztésű Pfizer-vakcinákat használják - számolt be az Infostart.

Rusvai Miklós jelenleg a szezonális influenza elleni védekezést fontosabbnak tartja a Covid elleni oltásnál a rizikócsoportokba tartozó embereknél. A 70-80 év feletti, sokszervi betegségben szenvedő, vírusokra érzékeny, idősotthonokban élő embereknek és a várandós kismamáknak javasolja azt, hogy kérjék az influenza elleni védőoltást. A szakértő elmondta:

a vírus ugyan nem juthat be a magzatba, a láz azonban nagyon súlyos problémákat okozhat neki.

A virológus tájékoztatása szerint az idei influenza elleni védőoltás már elérhető a háziorvosoknál, így bárki bármikor kérheti.

A Covid-oltások felvételét ugyancsak a rizikócsoportoknak ajánlja, elsősorban a légúti allergiában szenvedőknek, a keringési és szívproblémákkal küzdőknek, valamint az idősotthonok lakóinak lenne érdemes kérniük, de információi szerint

jelenleg nem elérhetők Magyarországon

a koronavírus elleni vakcinák.

Rusvai Miklós is megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá, pedig 70 éven felüli, eddig csak három oltásban részesült és a legutóbbit két évvel ezelőtt kapta, vagyis kérhetné. A háziorvosként dolgozó ismerősei pedig arról tájékoztatták, hogy náluk nem áll rendelkezésre oltóanyag, esetleg oltópontra tudnának utalni hozzájuk forduló pácienseket. Rusvai Miklós viszont úgy tudja, hogy jelenleg a hazai oltópontokon sincsenek Covid elleni vakcinák.

A víruskutató emlékeztetett, hogy Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből. Hozzátette: külföldön dolgozó orvosok, ismerősök azt mondták neki, hogy

a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzseket.

Tavaly ősszel sokakat foglalkoztatott az, mi történik akkor, ha valaki egyszerre fertőződik meg az influenzával és a Coviddal. Rusvai Miklós közölte: a szimultán fertőzés lehetősége fennáll most is. Mint fogalmazott, a frissebb vírustörzsekkel kapcsolatos tapasztalatok, ismeretek alapján a megfelelő immunitással rendelkező szervezetekben nem okoz súlyosabb tüneteket a szimultán megfertőződés, de a legyengült szervezetű, idősebb embereket érzékenyebben érintheti, mintha külön-külön kapnának el egy vírusfertőzést.

A két eltérő vírusnak – tehát az influenzának és a koronavírusnak – a rekombinációja nem lehetséges a szimultán fertőzött páciensekben

– nyugtatott meg mindenkit Rusvai Miklós.

A témában az Infostart megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot is.

Címlapkép: Rusvai Miklós víruskutató kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án. MTI/Mészáros János

szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
szijjártó péter coca-cola