FONTOS Kijött a friss lista: ez most a 10 legjobb munkahely
szijjártó
Gazdaság

Magyarország jelentős összeggel száll be a Türk Befektetési Alapba

Portfolio
Magyarország érdekelt a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) megerősítésében, ezért százmillió euróval járul hozzá a Türk Befektetési Alaphoz. Budapest lesz a házigazdája a Közlekedési Konnektivitási Program következő szakértői ülésének a hónap végén. Ezen kívül Magyarország kész csatlakozni a közös polgári védelmi mechanizmushoz is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután részt vett a TÁSZ külügyminiszteri szintű ülésén Asztanában.

Szijjártó Péter, a Magyar Külgazdasági és Külügyminiszter pénteken Asztanában kijelentette, hogy Magyarország kész arra, hogy az Európai Unióban a Kelet és Nyugat közötti hidat alkossa a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) keretében. A miniszter kiemelte a globális blokkok közötti együttműködés szükségességét a világ ismételt blokkolódása közepette, és hangsúlyozta a TÁSZ külügyminiszteri szintű ülésén mondott beszédében – derül ki a KKM közleményéből.

Kijelentette, hogy Magyarország érdekelt a TÁSZ megerősítésében és hozzájárulásában, ezért százmillió euróval járul hozzá a Türk Befektetési Alaphoz, amely jelentős potenciált hordoz magában. Szijjártó Péter üdvözölte a Zöld Pénzügyi Tanács létrehozását, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a fenntartható növekedés mellett. Bejelentette, hogy Budapest lesz a házigazdája a Közlekedési Konnektivitási Program következő szakértői ülésének a hónap végén.

A türk államok által létrehozott Török Befektetési Alap egy olyan pénzügyi intézmény, amelynek célja a tagállamok gazdasági potenciáljának kiaknázása. Elsődleges célja az érintett államok közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés fokozása, miközben együttműködési projekteket hajt végre. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására összpontosítva az Alap pénzügyi támogatást nyújt eszközein és más illetékes pénzügyi intézményeken keresztül. Támogatását különböző ágazatokra fogják kiterjeszteni, beleértve a mezőgazdaságot, a logisztikát, az energiahatékonyságot, a feldolgozóipart, az információs technológiát, az idegenforgalmat, az infrastruktúrát, a köz- és magánszféra partnerségeit, a felnőttképzést, a kreatív iparágakat és a környezetvédelmi kezdeményezéseket.

A 100 millió eurós (mintegy 38,2 milliárd forintos) magyar hozzájárulás gyakorlatilag a tervezett alap jelenlegi törzstőkéjének 20 százalékával azonos összegű, mivel 500 millió dollárral alapították meg a szervezetet.

Ezt az összeget 10 000 részvényre osztják fel – alapító országonként 2 000 részvényre. Minden egyes, az alaphoz csatlakozó ország 5 millió dolláros kezdeti befizetést teljesít a befizetett részvényekért. Az országoknak az első évben 18 millió dollárt, majd a második és harmadik évben 23 és 24 millió dollárt kell befizetniük – az eredeti bejelentés szerint.

Azt is elmondta a külügyminiszter, hogy a magyar kormány ösztönzi a hazai vállalatokat, hogy beruházásokat hajtsanak végre a TÁSZ országaiban. Szijjártó Péter dicsérte a Mol vállalatot, amiért még az idén megkezdi a földgáz kitermelését Kazahsztánban. Ezen kívül Magyarország kész csatlakozni a közös polgári védelmi mechanizmushoz is.

Az Oroszországgal szembeni szankciókat érintve Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a biztonságos energiaellátás válságba került. Aggodalmát fejezte ki az európai versenyképesség hanyatlása miatt, amit Kína tavalyi második helyezése a globális bruttó hazai termék (GDP) rangsorban is bizonyít. A miniszter felhívta a figyelmet néhány nyugat-európai politikus hibáira, kiemelve a korábbi gazdasági modell összeomlását, amely az fejlett nyugati technológián és a könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációján alapult.

A miniszter bírálta azokat a nyugat-európai politikusokat, akik az úgynevezett „kockázatmentesítésről” beszélnek, ami a nyugati és keleti, európai és kínai gazdaság szétválasztását jelenti. Figyelmeztetett, hogy ez súlyosan érintené az európai gazdaságot, tekintettel az éves szinten 860 milliárd eurót kitevő kétoldalú kereskedelmi forgalomra. Ehelyett a régió a konnektivitás és a globális együttműködés pártján áll.

„Ha ennek a víziónak van bajnoka, az éppen a Türk Államok Szervezete. Hidat kell képezni Kelet és Nyugat között, és Magyarország kész ennek az európai pillérévé válni” – mondta a magyar politikus.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) felszólal a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján Asztanában 2023. november 3-án. Mögötte Varga Mihály pénzügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mellette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j). A fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

cocacolagyar
koronavírus
focilabda
áradás árvíz stock
Dnyipró
napenergia napelem
Keir Starmer
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
koronavírus