Tíz úttörő kutatás indul Magyarországon, bejelentették az ötmilliárd forint nyerteseit
Gazdaság

Rák elleni csodaszert fedeztek fel a magyar tudósok

Portfolio
Kimagasló aktivitású, kis dózisban alkalmazható új magyar rákellenes gyógyszermolekula-jelöltet fejlesztettek ki az ELTE kutatói a Szint-Plusz Tématerületi Kiválósági Program keretében - írja az Infostart.

A most kifejlesztett új magyar gyógyszermolekula-jelölt nemzetközi szinten mért jelentőségét igazolja, hogy a kemoterápiás kezelésekre nagymértékű rezisztenciát mutató hasnyálmirigy-karcinómasejtekkel szemben, a káros mellékhatásokat háttérbe szorítva, nagyságrendekkel kisebb dózisban is akkora tumorellenes hatást fejt ki, mint az amerikai fejlesztők jelenleg legígéretesebb hatóanyagjelöltje – mondta Csámpai Antal egyetemi tanár, az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézetének oktatója, a kutatás vezetője az Inforádiónak.

"A mi vegyületünk sejtszintű vizsgálatokban tudja kifejteni a hatását, például pankreász 1-es sejtekkel szemben, amely a hasnyálmirigyráknak egy nagyon agresszív formája. Mintegy négyezerszer hatékonyabb, azaz sokkal kisebb dózisokban éri el azt a hatást, mint az amerikai fejlesztés. Ezáltal a mellékhatások is jobban háttérbe szorulnak" – számolt be az eredményekről a kutató. Az új magyar hatóanyagjelölt rendkívüli hatását számos más humán rákos sejtvonalon végzett vizsgálat is megerősítette.

A betegségek széles skáláját tudja ez potenciálisan gyógyítani, persze ha megfelelő fázisba kerül majd a vizsgálatok során. Csámpai Antal szerint a hasnyálmirigyen kívül a tüdőrák, az emlőrák és a fej-nyaki rákos elváltozások esetében biztosan hatékonyan lehet majd alkalmazni.

Kiemelte: állatkísérletekben is kimutatták, hogy a TBP-333-as vegyület az amerikai "sztárvegyületnél" jóval hatékonyabb, és jóval erősebb tumor-visszaszorítást tudott előidézni emlőrákos modelleken.

Mielőtt azonban embereken is tesztelnék a hatóanyagjelöltet, amelyet két fluor- és egy klóratommal speciális módon helyettesített származékként fejlesztettek ki, rengeteg klinikai kísérletre és anyagi forrásra van szükség. Ehhez az állam és magáncégek támogatására is számít a kutatócsoport vezetője.

Címlapkép forrása: Shutterstock

szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
szijjártó péter coca-cola