Varga Mihaly unios koltsegvetesi szabalyrendszer
Gazdaság

Fontos bejelentést tett Varga Mihály: támogatja Magyarország az EU-s gazdasági kormányzás reformját

Portfolio
A spanyol uniós soros elnökség a magyar érdekeknek megfelelően módosította a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, amelyet így előzetesen Magyarország is támogat – derül ki a fontos fejlemény a Pénzügyminisztérium hétfő esti közleményéből.

Ezt azután adta ki a tárca, hogy hétfőn videókonferencián egyeztetett egymással Varga Mihály pénzügyminiszter, illetve a spanyol soros elnökség illetékese, Nadia Calvino gazdasági miniszter (lásd címlapképünkön), felkészülve a csütörtöki brüsszeli ECOFIN ülésre. Az ülés egyik napirendi pontja az, hogy a tagállami gazdasági és pénzügyminiszterek véleményt cserélnek az uniós gazdasági kormányzás keretének javasolt reformjáról.

Az EU gazdasági kormányzási kerete a nemzeti költségvetési és gazdaságpolitikákra vonatkozó, valamennyi tagállamra alkalmazandó közös szabályok összessége. Ezek a szabályok az államháztartások fenntarthatóságának biztosítását és a konvergencia előmozdítását szolgálják, a makrogazdasági egyensúlyhiányok kezelése mellett. Az Európai Bizottság által kidolgozott, a spanyol soros elnökség által finomhangolt reform három javaslatból áll:

  • rendelet a gazdaságpolitikák hatékony összehangolásáról és a többoldalú költségvetési felügyeletről,
  • rendelet a túlzott hiány esetén követendő eljárás végrehajtásának felgyorsításáról és pontosításáról,
  • irányelv a tagállamok költségvetési keretrendszerére vonatkozó követelményekről.

A hétfői egyeztetés után a PM közleménye rámutat, hogy a magyar kormány támogatja azokat a törekvéseket, amelyek uniós szinten is fegyelmezettebb gazdálkodást céloznak, miután a járvány és a háború miatt megugrottak az adósságszintek és a költségvetési hiányok Európa-szerte.

A tárcavezető hangsúlyozta:

a spanyol uniós soros elnökség a magyar érdekeknek megfelelően módosította a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, amelyet így előzetesen Magyarország is támogat.

Ez azért fontos fejlemény, mert két hónappal ezelőtt, a gazdasági kormányzási szabályrendszer akkor tervezett átalakítási javaslatait még inkább elutasította a magyar kormány:

A mai közlemény szerint Varga Mihály rámutatott: a tárgyalások során egyetértett a magyar kormány az egyensúlyi mutatók javításával, „azonban következetesen elutasítottuk az Európai Bizottság túlzott jogkörökkel való felruházását a tagállamok költségvetésének meghatározásában”. A közlemény szerint „a spanyol elnökség a folyamatok felgyorsítása érdekében jelentősen változtatott az eredeti bizottsági javaslaton, és egy tervezetet készített elő, amely a Bizottság befolyását csökkenti, a tagállamokét pedig növeli a gazdasági kormányzásban”.

Ezután jelentette ki a PM közleménye azt, hogy

Az új tervezet szintén figyelembe veszi azt a Magyarország által is kért módosítást, amely szerint a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor.

Összességében tehát a fentiek, illetve a védelmi kiadások elszámolási könnyítése miatt jelezhette azt hétfő este a PM, hogy kész támogatni a spanyol soros elnökség által javasolt módosítások mellett a gazdasági kormányzás reformját.

Címlapkép forrása: Varga Mihály Facebook-oldala

m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Patriot
elektromos auto e-tolto
rétvári bence egészségablak app
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
havazás