greenpeace shell jogi per olaj tanker
Gazdaság

Évtizedek óta nem érte ilyen komoly támadás a Greenpeace-t

Portfolio
A Shell 2,1 millió dolláros kártérítésre perli a Greenpeace-t, miután a környezetvédelmi csoport aktivistái idén a tengeren közlekedő olajkitermelő hajójára szálltak fel engedély nélkül egy figyelemfelkeltő akció során - számolt be a Reuters.

A brit olaj- és gázipari nagyvállalat a londoni Legfelsőbb Bíróságon nyújtotta be a keresetet. A Greenpeace aktivistái januárban szálltak fel a hajóra az Észak-Afrika atlanti partjainál lévő Kanári-szigetek közelében, hogy tiltakozzanak az olajfúrás ellen, és egészen Norvégiáig utaztak rajta.

A Reutersnek küldött e-mailben a Shell megerősítette, hogy jogi eljárás folyik, amikor arról kérdezték, hogy beperelte-e a Greenpeace-t az incidens miatt, de a követelés összegéről nem kívántak nyilatkozni.

A mozgó hajóra való felszállás a tengeren "törvénytelen és rendkívül veszélyes" volt - mondta a Shell szóvivője.

A tiltakozáshoz való jog alapvető, és mi teljes mértékben tiszteletben tartjuk. De ezt biztonságosan és törvényesen kell tenni

- mondta a szóvivő.

A hajót az Északi-tengeren található Penguins olaj- és gázmezőre szánták, ahol még nem folyik a termelés. Négy Greenpeace-aktivista kötéllel húzta fel magát a hajóra a felfújható csónakokból, amelyek nagy sebességgel üldözték a hajót. A tengeri tiltakozások az olaj-, gáz- vagy bányászati infrastruktúra ellen már régóta részei a Greenpeace tevékenységének.

A kártérítés, amelyet a Shell követel, a Reuters által látott dokumentum szerint magában foglalja a szállítási késésekkel kapcsolatos költségeket és a plusz biztonsági költségeket, valamint a jogi költségeket.

A kereset az egyik legnagyobb jogi fenyegetés a Greenpeace hálózat kampányolási képessége ellen a szervezet több mint 50 éves történetében

- áll a Greenpeace közleményében.

A csoport szerint a Shell felajánlotta, hogy 1,4 millió dollárra csökkenti a kártérítési igényét, ha a Greenpeace aktivistái beleegyeznek abba, hogy nem tiltakoznak többé a Shell tengeri vagy kikötői olaj- és gázipari infrastruktúrája ellen.

A Greenpeace azt mondta, hogy csak akkor teszi ezt meg, ha a Shell eleget tesz a holland bíróság 2021-ben hozott végzésének, amely szerint 2030-ig 45%-kal kell csökkentenie a kibocsátását, és amely ellen a Shell fellebbezett.

A Shell és a Greenpeace az ügy beadása óta tárgyalásokat folytatott, de a tárgyalások november elején véget értek - közölte a Greenpeace, hozzátéve, hogy most arra várnak, hogy a Shell további dokumentumokat nyújtson be a bírósághoz. A Greenpeace közölte, hogy ezután mérlegelni fogja a következő lépéseket, beleértve az ügy leállításának lehetőségét.

Címlapkép forrása: Frank Molter/picture alliance via Getty Images

Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
alkohol bor