varga mihály
Gazdaság

Jön az emelt adó több ezer magyarországi cégnek, de kedvezményekről is döntött a kormány

Portfolio
Jövő januártól már a 9 százalék helyett 15 százalékos effektív társaságiadó-szinttel számolhat több ezer Magyarországon működő. A minimumadó szabályainak részeként derogációs lehetőségek, valamint levonható adók is lesznek – derült ki Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzéséből.

Már 2024. január 1-től élesedik a globális minimumadó rendszere Magyarországon: az új, OECD által kezdeményezett szabályozás azokat a vállalatokat és konglomerátumokat érinti, amelyek egyéni vagy cégcsoportszintű bevételei meghaladják a 750 millió eurót. Ennek értelmében a társasági adó effektív – vagyis ténylegesen beszedett – szintjét esetükben legalább 15 százalékra emelték, ami azt jelentette, hogy Magyarországon is adóemelés vált szükségessé: itthon ugyanis a nominális szint 9 százalék, míg az adókedvezmények révén 4-5 százalékra is redukálódhatott.

A magyar kormány korábban ellenezte az új, a legnagyobb cégek adóoptimalizációját, tavaly nyáron meg is vétózta az Európai Unió direktívatervezetét. Miután azonban az OECD megerősítette, hogy az olyan egyéb, profitra érvényesített terheket is beszámíthatónak tekintik, mint a magyarországi innovációs illeték, vagy a helyi iparűzési adó, végül decemberben megszavazta az uniós irányelv elfogadását.

A kabinet végül az őszi adócsomag részeként két hete be is mutatta a szabályozást. Most pedig Varga Mihály már jelezte, hogy indul a parlamenti vita a szabályozásról.

Úgy akarjuk ezt a kötelező európai adót bevezetni, hogy megőrizzük a magyar adórendszer versenyképességét

– írta a parlamenti beszédét összefoglaló Facebook-bejegyzésében.

Jelezte, hogy a 9% és 15% közötti különbség számításába a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója (vagyis a Robin Hood adó) is beszámítható lesz, továbbá az adó kiszámításakor Magyarországon is elérhető lesz a bérköltség és az eszközérték kedvezménye. (Ezek elszámolhatóságáról korábban részletesen írtunk a Portfolio-n.)

Közölte, hogy az új adókedvezményt vezetünk be K+F területre, amely az elszámolható költség 10 százaléka lesz.

Pontosította azt is, hogy az adó a magyar gazdaság 3000 cégét érinti, szemben a korábbi 2500-2700-as szakértői becslésekkel.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter elõterjesztõként felszólal az egyes adótörvények módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 9-én. Mögötte Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. A fotó forrása: MTI Fotó/Soós Lajos

tőzsde
bét
Pfizer oltás
jahja szinvár
ősz
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Pfizer oltás