Előfizetői tartalom

Az a republikánus hozhatja el Biden vesztét, aki talán a legkevésbé vágyik Trump visszatérésére

Kicsattanó erőben az Egyesült Államok gazdasága, Joe Biden elnök népszerűsége mégis a mélyponton van. A felmérések szerint a választók elégedetlenek a Biden-féle gazdaságpolitikával, pedig a legtöbb makrogazdasági mutató a vártnál jobban alakul: alacsony a munkanélküliség, a szokottnál nagyobb mértékben nőnek a bérek, magas a GDP-növekedés. A háztartásokat ez nem hatja meg, Bident a magas infláció miatt büntetik. A demokraták ezt tudva akár reménykedhetnének is, hiszen az infláció már jócskán mérséklődött, ennek előbb-utóbb meg kell jelennie az elégedettségi felmérésekben. De a remény mellé aggodalom is társulhat, a dezinfláció komoly mellékhatása ugyanis pont a választások előtt csaphat le többek közt egy olyan ember jóvoltából, aki bár republikánus, biztosan nem vágyik Donald Trump visszatérésére.

„A gazdaság, te hülye”

– a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt nem is lehetne aktuálisabb a mondat, amelyet James Carville politikai tanácsadó írt fel Bill Clinton stábjának irodai falára 1992-ben (angolul: Economy, stupid). Akkor a gazdasági kérdések nyomatékosítása a kampányban (több más tényező mellett) győzelmet ért a demokrata kihívónak a republikánus inkumbenssel szemben.

Nem George H. W. Bush volt az egyetlen elnök, akit emiatt nyugdíjaztak: az általános vélekedés szerint a gazdaság állapota és a regnáló kormányzat megítélése között szoros a kapcsolat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés