szaglás elvesztés covid
Gazdaság

Ez is a koronavírus hatása: évekig nem jön vissza a korábbi betegek szaglása

Portfolio
Egy új tanulmány szerint a Covid okozta szaglásvesztés akár három évig is eltarthat, és ez mintegy 28 millió amerikait érint - írta meg a Bloomberg.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a szaglás és az ízlelés, amelyet a Covid-19 kulcsfontosságú tüneteiként azonosítottak a világjárvány korai szakaszában, csak sokára térhet vissza. Vagyis mire ezek az alapvető funkciók teljesen visszatérnek, több évet kell várni. A megfigyelések szerint ez az érzékszervi károsodás sok, hosszú ideig Covidban szenvedő egyénnél tartósan fennállt.

A kutatás 100 olyan személyre összpontosított, akik 2020 őszén az olaszországi Triesztben a Covid-19 egy enyhe formáját kapták el. Ezeket a személyeket véletlenszerűen választották ki, és 100 nem fertőzött személlyel együtt vizsgálták őket összehasonlítás céljából három éven keresztül. A fertőzött csoport közel kétharmada számolt be a szaglás és az ízérzékelés zavarairól.

Egy évvel a kezdeti megbetegedés után a fertőzött csoport körülbelül egynegyede még mindig problémákat tapasztalt az ízérzékelésével. A második év végére azonban már minimális különbség volt köztük és a kontrollcsoport között. A JAMA Otolaryngology című szaklapban csütörtökön megjelent tanulmány arra utal, hogy az ízlelési zavarok - amelyek a nyelvben lévő SARS-CoV-2 maradványaira adott immunválasz következtében az ízlelőbimbók károsodásával járnak - gyorsabban megszűnnek, mint a szaglással kapcsolatos problémák.

A Coviddal fertőzöttek több mint egynegyede a fertőzés után két évvel is problémákat tapasztalt a szaglással.

A harmadik évben azonban ez a probléma már nem volt lényegesen gyakoribb, mint a kontrollcsoportban. Ez biztató hír a becslések szerint 28 millió amerikai számára, akik a Covid-fertőzést követően szagláskárosodástól szenvedtek.

A szaglás és az ízlelés Covid miatti elvesztése messze nem csak egy kisebb kellemetlenség; étvágycsökkenéshez vezethet, ami fogyást és depressziót okozhat, valamint akadályozhatja a káros gázok vagy a füst észlelését.

Paolo Boscolo-Rizzo, a Trieszti Egyetem kutatója és csapata megjegyezte, hogy "a szaglás helyreállítása három éven keresztül folytatódik". Úgy vélik, hogy ezek az eredmények általánosan alkalmazhatóak azokra a fehér bőrű egyénekre, akik a világjárvány korai szakaszában enyhe tüneteket tapasztaltak.

Érdekes, hogy ez a szövődmény ritkább lett, mióta 2021 végén az omikron változat vált a Covid domináns törzsévé. A tudósok igyekeznek megérteni ennek az érzékszervi károsodásnak az okát, amelyet bizonyos genetikai eltérésekkel és a szaglótámasztó sejtek károsodásával hoztak összefüggésbe.

Címlapkép forrása: Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

Narendra Modi, India miniszterelnöke
bull bear tőzsde
Duna House
wall street
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kínai rendőr EU zászló