migráns munkavállaló telep
Gazdaság

Leírta Nagy Márton, hány külföldi dolgozó érkezhet Magyarországra

Portfolio
A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszáma Nagy Márton csütörtöki Hivatalos Értesítőben kihirdetett döntésének megfelelően 62 ezer fő lehet.

A gazdaságfejlesztési miniszter közleménye a 2023-ban Magyarországon munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számáról címmel jelent meg Nagy Márton tárcavezető közleménye.

Ezek szerint a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról szóló 19/2015. (VII. 3.) NGM rendelet 2. § (3) bekezdésében hivatkozott létszámadat 62 000 fő.

Ez a 2015-ös NGM rendelet "a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról" címet viseli, vagyis a 62 ezer fő erre vonatkozik.

Emlékezetes, az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került ez a kérdés idehaza, miután a kormány váratlanul visszavonta a nyáron már elfogadott vendégmunkás-törvényt. A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy nem lesz új törvény helyette, az idegenrendészeti szabályok keretében fogják újragondolni ezt a kérdést a szigor jegyében.

A nyáron elfogadott vendégmunkástörvény volt az a törvényjavaslat, amivel a kormány a valóságra akart reagálni, felismerve azt, hogy gyakorlatilag szinte elfogyott a szabad munkaerőtartalék, viszont a gazdaság további növekedéséhez a kormány szerint részben a foglalkoztatás bővítésén át vezet az út. Ezért dolgozott ki új kereteket a külföldi munkavállalók hazai alkalmazása tekintetében. Ezt megelőzően a tavasz folyamán ugyanis a kormány több képviselője is úgy fogalmazott, hogy 500 ezer további munkavállaló bevonása szükséges a hazai munkaerőpiacra a következő 1-2 évben. A kormány már akkor is minden erejével azt hangoztatta, hogy az 500 ezer új munkaigényt elsődlegesen a belső tartalékokból kell fedezni,

Címlapképünk illusztráció. Forrása: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images

m1 autópálya m7 lehajtó
atomreaktor atomenergia franciaország getty stock
hal döglött hal
m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
m1 autópálya m7 lehajtó