Előfizetői tartalom

Olyan olajszankciós trükközés bukott ki, hogy a magyar kivételeken is szigoríthat Brüsszel

Oroszország módot talált arra, hogy kijátssza az Európai Unió szankciós keretrendszerét Bulgária különleges, olajembargó alóli mentessége révén, amelyet azért kapott, hogy elkerülje egy esetleg olajhiány kialakulását. Ez viszont lehetővé tette a burgaszi Lukoil finomítónak, hogy orosz olajat dolgozzon fel és exportáljon külföldre, a vizsgálat szerint mintegy 1 milliárd eurós adóbevételt termelve az orosz költségvetésnek. Mindez pedig a szófiai kormány keménykedéséhez vezetett, amely most már államosítani akarja a Lukoil finomítóját, de az EU is szigorításra készül, ami a szintén kivételezett Magyarországot is elérheti.

Tavaly az Európai Bizottság „különleges kivételt” engedélyezett Bulgáriának az orosz tengeri olajimportra vonatkozó uniós tilalom alól, amelynek célja az ország ellátásbiztonságának garantálása volt. A mentesség azonban kifejezetten megtiltotta, hogy az importált olajat nyereségvágyból feldolgozza és más országban értékesítse. E kikötés ellenére Bulgária jogi kiskapukat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés