frieasland
Gazdaság

Olcsóbb lesz a túró rudi? Megszólaltak a beszállítók és a kereskedők

Szász Péter
Nemrég derült ki, hogy a kormány 2024-től módosít az áfatörvényen és a túró rudit is 18 százalékos áfa terheli majd a 27 helyett. Bár a túró rudi esetében az emberek egy konkrét termékre gondolnak, a paletta széles és voltak olyan "túró alapú" édességek, amelyek eddig is alacsonyabb kulccsal adóztak. A kormány ezzel a döntéssel egységesítette ennek a termékkörnek az adózását. A kérdés most már az, hogy az árcsökkenés eljut-e a vevőkhöz. Ennek jártunk utána.

A köznyelvben túró rudiként hivatkozott áru a hivatalosan "desszert jellegű sajtkészítmény" néven futó termékkör része, amelyeknek jövőre a 1806-os és a 2106-os vámtarifaszámú képviselői kerülnek be a kedvező adózás alá.

Bár a kormány nem indokolta érdemben a döntést, érdemes felidézni Varga Mihály pénzügyminiszter szavait, amelyet még a 2018-as költségvetés beterjesztésekor mondott, vagyis, hogy "ha a gyermeke tudná, mi az az áfa, a Túró Rudi áfáját csökkentené".

afa-torveny-melleklet-634155

Ha az adócsökkentés nem "akad el" sehol a rendszerben és senki sem növeli a saját árrését ennek rovására, akkor a döntés a kiskereskedelmi árak 7,09 százalékos csökkenését jelentheti. Egy 250 forintba kerülő túró rudi jelenleg nettó 196,9 forintba kerül, míg az áfa 53,15 forint. Ha 18 százalék lesz a közteher, akkor az áfa csak 35,4 forint lesz, vagyis a túró rudi 250 forint helyett 232,3 forintba kerül. Ez 17,7 forintos csökkenés (természetesen ezek a számok a kiskereskedelmi forgalomba már forintra kerekített formában kerülnek be).

A túró rudi átlagára az elmúlt években emelkedett lendületesen, ahogy azt a teljes élelmiszer kategóriában is megfigyelhettük. A Túró Rudi, túródesszert 2015. januártól szerepel a KSH reprezentánsai között vagyis azóta rögzítik a termék árát. Ezt az adatsort kértük el a statisztikai hivataltól.

A túró rudik átlagára 2019-ben lépte át a 100 forintot, azóta pedig 200 felett is járt. A legfrissebb, októberi adatok szerint 196 forintot kell fizetni.

Mi lesz az árakkal?

Hogy valóban több mint 7 százalékkal mérséklődjön az ár ahhoz nem csak az kell, hogy a kiskereskedők ezt érvényesítsék az áraikban, de az is, hogy a beszállítók se tartsanak meg maguknak egy szeletet ebből a tortából. Lapunk megkérdezte a két legnagyobb gyártót, a Pöttyöst gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt.-t és a Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.-t.

Előbbi azt közölte, hogy üdvözli a kormány áfacsökkentési javaslatát, amely nagy segítség lesz a magyar háztartások 70 százalékának, amelyek - a cég adatai szerint - heti rendszerességgel fogyasztják a Pöttyös Túró Rudit.

Azzal kapcsolatban, hogy az áfacsökkentés hatására változtatnak-e az átadási áraikon, a cég ezt írta:

A kereskedők felé az átadási árainkat elsősorban a költségeink alakulása határozza meg. A FrieslandCampina gyártási és forgalmazási folyamatában az energia- és alapanyagárak, a logisztikai költségek, a beruházások különösen meghatározó tényezők. Ezeknek a területeknek a költség változásairól és az átadási árainkat befolyásoló hatásairól jelen pillanatban nem tudunk előrejelzéseket adni.

A Sole-Mizo Zrt. ennél sokkal egyértelműbben fogalmazott és azt írta lapunk kérdésére, hogy a várható túró rudi áfacsökkentéssel összefüggésben

nem tervezi a nettó átadási árainak változtatását.

Amennyiben a kereskedő partnerek sem változtatnak, úgy az áfa-csökkentéssel érintett túró rudik ára alacsonyabb szinten lesz januárban. A Sole-Mizo hangsúlyozza ugyanakkor, hogy amennyiben a piaci folyamatok azt szükségessé teszik,

2024-ben is sor kerülhet az átadási árak módosítására.

A fentiek alapján van esély rá, hogy a nagy beszállítók hajlandók átadó az áfa-csökkentést az áraikban a kereskedőknek. A piacon jelen lévő sajátmárkás termékek átadásiár-politikája vélhetően erősebben függ a kiskereskedelmi láncok tulajdonosainak döntéseitől.

Mit mondanak a kiskereskedelmi láncok?

Kérdéseinket a kiskereskedelmi láncoknak is elküldtük. Választ nem mindenhonnan kaptunk, és volt olyan cég, amely jelezte, hogy nem kiíván nyilatkozni ebben a kérdésben.

Az Auchan ugyanakkor egyértelműen fogalmazott lapunknak:

Ha a beszerzési árak lejjebb mennek, azonnal érvényesítjük a fogyasztói árakban és ha áfacsökkenés lesz egy bizonyos termékkörnél, akkor ott is csökkenteni fogjuk az árakat, amikor ez életbe lép.

Ennek tükrében 2024. január elsejétől várhatóan alacsonyabb lesz az Auchannál a túró rudi ára, "az áfacsökkentés mértékét biztosan követni fogjuk, így forgalomnövekedésre is számítunk" - írta a cég. Ez egy széles, 20 különböző termékből álló népszerű termékkört érint majd.

A Tesco is azt írta a kérdésünkre, hogy

természetesen továbbadják az áfacsökkentést a vásárlóknak, vagyis csökkentik az érintett túró rudik árát.

A lánc szerint kezdetben jelentős forgalomnövekedés lesz, de ez a kezdeti lendület egy hónap alatt elül és később, lassú növekedésre, stagnálásra számítanak.

A Tescónál összesen 37 hasonló termék adózik majd 18 százalékos áfakulccsal.

A Pennytől megtudtuk, hogy a saját márkás Sissy Rudi termékének áfatartalma már a túró rudira vonatkozó jogszabály megjelenése előtt is a 18 százalékos kategóriában volt, (vagyis ezek nem az újonnan meghatározott vámtarifaszámok alá tartoztak - a szerk.) ahogyan néhány márkázott árucikket szintén az alacsonyabb forgalmiadó-kategóriában kínáltak.

A Portfolio által megkérdezett szereplők tehát alapvetően az áfacsökkentés előnyeinek továbbadását ígérik, amennyiben ez valóban megvalósul, akkor 2024-től több mint 7 százalékos árcsökkenésre lehet számítani azon termékek esetében, amelyek akkor kerülnek be a kedvező adózási körbe. Az áfacsökkentés ugyanakkor sem az inflációban, sem pedig a kiskereskedelemben nem okoz majd szemmel látható hatást, hiszen bármennyire is kedvelt termékről beszélünk, súlya a fogyasztásban alacsony.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila

tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
orosz útlevél stock
bét
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio