Szász Péter

Cikkeinek a száma: 310
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Tévúton a magyar gazdaságpolitika?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy nem viszi-e rossz irányba a kormány az országot, ha olyan gazdaságpolitikában hisz, amely a jelenlegi fejlettségi szintünkön nem hoz érdemi előrelépést. Erről Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A második blokkban az Nvidia árfolyamesésének okait elemeztük Jónap Richárddal. A Concorde részvénypiaci stratégiája azt is elárulta, hogy van-e olyan sztori, amely a mesterséges intelligencia után megmozgathatja a befektetők fantáziáját.

Közvetlen EU-pénzek: azzal nem lehet mit kezdeni, hogy „kéne pénz valamire”

Közvetlen EU-pénzek: azzal nem lehet mit kezdeni, hogy „kéne pénz valamire”

Magyarország Kelet-Közép-Európa más országaihoz hasonlóan jelentős lemaradásban van, ha azt vizsgáljuk, mekkora értékben tud közvetlenül pályázható európai uniós forrást lehívni. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a 250 EU-s régió közül csupán Budapest fér be a 70. hely környékére, a többi magyar régió még a legfelső 200-ba sem tud bejutni. A helyzet javítható, és éppen itt az idő, hogy Magyarország Közép-Kelet-Európával együtt előrelépjen az EU-s pályázati lehetőségek kiaknázásában. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) készen áll arra, hogy támogatást nyújtson a cégeknek, segítve őket abban, hogy sikeresen áthidalják a pályázati folyamat során felmerülő kihívásokat és a pályázott projektek EU-s szinten is versenyképesek legyenek – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Dászkál János, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vezető szakértője a Portfolio Business podcast új adásában.

Ezért hagyott le minket Románia Bod Péter Ákos szerint

Ezért hagyott le minket Románia Bod Péter Ákos szerint

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt jártuk körbe Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanárral, az MNB volt elnökével, hogy hogyan és főleg miért hagyta le fejlettségben Románia Magyarországot. A második részben pedig arról volt szó, hogy mit kezdhet Japán pénze, a jen gyengülésével, miközben a nemzeti bankjuk azzal van elfoglalva, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Még mindig nehézkes területnek számít Magyarországon a közvetlenül pályázható EU-s források kérdésköre. Ezekről a pénzekről nem tagállami szinten, hanem Brüsszelben döntenek, és a kiírások gyakran jobban alkalmazkodnak a nagy tagállamok igényeihez. Mindemellett lehetne azért tenni, hogy sikeresebbek legyünk azokban a szektorokon és országokon átnyúló együttműködések kialakításában, amik segíthetnék a magyar szereplőket a forrásbevonásban. Most ráadásul élesben bizonyíthatnak a hazai pályázók, a napokban ugyanis új pályázati csomag (várhatóan közel 30 pályázatot tartalmazó) nyílik meg a fenntarthatóság, környezetvédelem és a zöld átállás területén. A részletekről Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója beszélt a Portfolio Business podcast új adásában.

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten

Nemrég derült ki, hogy az Uber – amely közel nyolc éve hagyta el a budapesti piacot – új formában tér vissza a fővárosba. Április 16-án, vagyis ma a Budapesti Közlekedési Központ után a Nemzeti Közlekedési Hatóság is zöld utat adott a cégnek, vagyis a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Várhatóan nyár elején indul a szolgáltatás, és már csak napok kérdése, hogy jelentkezhetnek a sofőrök az Uberhez. A cég indulásáról kérdeztük Kardos Esztert, az Uber magyarországi vezetőjét és Reich Ádámot, a partnercég, az F Mobilitás Kft. ügyvezetőjét.

Újra versenybe szállhatnak a női vállalkozók a 2 millió forintért

Újra versenybe szállhatnak a női vállalkozók a 2 millió forintért

A Visa ismét elindítja nemzetközi "She's Next" programját Magyarországon. Ennek célja, hogy támogassa a nők által vezetett kis- és középvállalkozások fejlődését. Az előző évben a pályázat sikerrel zárult és most újra 5 női vezető versenyezhet az egyenként 2 millió forintos támogatásért, ráadásul a nyertesek egy éven át vállalkozásfejlesztési mentorálást is kapnak. Erről és a Visa friss, női vállalkozókat vizsgáló kutatásáról beszélgettünk Juhász Katalinnal, a Visa regionális termékfejlesztésért felelős igazgatójával és Németh Nórával, a PregHello alapítójával, vezetőjével, a 2023-as Visa She’s Next program egyik győztesével.

Mégis miért szenved a magyar húzóágazat?

Mégis miért szenved a magyar húzóágazat?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért látunk erőteljes kilengéseket az építőipari termelésben és mire számíthat az ágazat idén? Vendégünk volt Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. A második blokkban azt jártuk körbe, hogy valóban megtámadhatja-e Irán Izraelt, milyenek erőviszonyok és lesznek-e globális hatásai egy ilyen összecsapásnak. Erről Ács Bencét, a Portfolio Globál rovatának elemzőjét kérdeztük.

Mikor ismeri el a kormány a valóságot?

Mikor ismeri el a kormány a valóságot?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében a friss államháztartási adatokról volt szó, ugyanis az év negyedére teljesült az egész éves hiánycél 92 százaléka. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, makroelemzője. A második részben a bécsi és budapesti lakásbérleti rendszert hasonlítottuk össze annak apropóján, hogy az osztrák fővárosban olcsóbb a lakhatás. Erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét faggattuk.

Tényleg nincs pénzük vásárlásra a magyaroknak?

Tényleg nincs pénzük vásárlásra a magyaroknak?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfő adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért csökken a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, ha a reálbérek emelkednek és az emelt minimálbért, illetve garantált bérminimumot is megkapták már az érintettek a januári utalással. Vendégünk volt Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza. A második részben a forint árfolyama volt a téma, az ugyanis az elmúlt időszakban erősödött, de a 390 forintos euróárfolyamot nem tudta átvinni. Hogy milyen technikai szintek állhatnak a forint útjában arról Kaszab Balázst, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét kérdeztük.

Hasítanak a zöld befektetések – A hozamról sem kell lemondani

Hasítanak a zöld befektetések – A hozamról sem kell lemondani

Az elmúlt években egyre többet lehet hallani a zöld befektetésekről, vagyis amikor valaki úgy szeretne – lehetőleg minél nagyobb – hozamot realizálni, hogy közben a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszi. Szerencsére a kínálat bővül, sok olyan befektetési alapot találni már, amely például olyan cégek részvényit tartalmazza, amelyek hozzájárulnak a környezetvédelemhez, és elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. Ezekről a befektetési lehetőségekről beszélgettünk Szege Györggyel, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági vezetőjével és Kovács László Viktorral, az MBH Alapkezelő üzletfejlesztési és értékesítési igazgatójával.

Teljesen szétcsúszott a költségvetés

Teljesen szétcsúszott a költségvetés

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddig adása. A műsor első részében a hazai költségvetésről volt szó, ugyanis kedden több fontos adat is megjelent. Ilyen az Európai Unió felé benyújtott (EPD) jelentés, a KSH adatai a kormányzati szektorról és a és a jegybank pénzügyi számlák statisztikája. Így már többet tudunk a tavalyi költségvetés hiányáról, illetve arról is, hogy idén milyen pénzforgalmi deficit alakulhat ki. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második részben az Európai Unió kohéziós jelentéséről kérdeztük Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét. Ebből kiderült többek között az, hogy miként sikerült felzárkóznia az uniós átlaghoz és ez a felzárkózás hogy viszonyul a régiós társainkhoz.

Változnak a kiberbiztonsági szabályok – Mit tehetünk?

Változnak a kiberbiztonsági szabályok – Mit tehetünk?

Korunk egyik forró témája a kiberbiztonság. A kiberbűnözőkkel szemben rendszeresen komoly lemaradásokra derül fény és a digitalizáció terjedése egyre növeli a sérülékenység esélyét. Mit tehetünk? A kihívásokra az uniós döntéshozók a NIS2 keretrendszer megalkotásával válaszoltak. A szabályozással a tagállamok, így Magyarország is, kiterjesztette a védelmi elvárásokat a rezilienciára, tudatosságra, edukációra még jobban fókuszáltan, felülírta és szigorította a korábbi követelményeket. A megfelelés lépéseiről, hasznáról és megoldási lehetőségeiről kérdeztük Pataki Tündét, az Invitech ICT Services Kft. a stratégiai és kiemelt ügyfelekért felelős értékesítési vezetőjét.

Hatalmasat kaszál az állam az e-matricán

Hatalmasat kaszál az állam az e-matricán

Jelentősen emelkedtek március közepéig az e-matrica-bevételek itthon, amely mögött nagy részben az áll, hogy az árak az előző év augusztusi fogyasztói árindexszel nőttek, vagyis 16,4 százalékkal. Április 1-je két szempontból is fontos dátum: elérhető az egynapos matrica és 3,5 tonna feletti buszok már a használattal arányosan fizetnek.

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

Posta-vezér: Nekünk hatósági ár esetén is szolgáltatnunk kellene

Posta-vezér: Nekünk hatósági ár esetén is szolgáltatnunk kellene

Ma járt le a webshopok felkészülési határideje, csütörtöktől minden online kereskedőnek fel kell tüntetnie a Magyar Postát, mint választható logisztikai partnert a felületén.  A jogszabály komoly vitát szült szakmai berkekben, sokan a Posta helyzetbe hozásáról beszéltek, amely enélkül nem biztos, hogy meg tudná állni a helyét az erős versenyben. Milyen megfontolásból döntött a kormány az új szabályozás mellett? Képes lesz a Posta kezelni a megnövekedett csomagvolument? Miért éppen 2 ezer forintért viszik ki a 10 kilogrammnál kisebb súlyú csomagokat? Többek között ezekről kérdeztük Balczó Barnabást, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Gond van a kormány mestertervével

Gond van a kormány mestertervével

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért nem sikerül megvalósítani a magyar kormány újraiparosítási terveit és jelent-e bármilyen fordulatot az akkumulátorgyárak érkezése, ha az a cél, hogy magasabb hozzáadott értékű termelés jöjjön Magyarországra. Vendégünk volt Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. A második részben a moszkvai terrortámadás hátterét elemezzük Kemény Jánossal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársával. A kutatót egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mit kell tudni az Iszlám Állam azon ágáról, amely pénteken merényletet követett el az orosz fővárosban, és hogy jelenthet-e Európára nézve olyan fenyegetést az iszlamista szervezet, mint a 2010-es évek közepén.

Elment a kedv a dőzsöléstől a tőzsdéken? Mi történik?

Elment a kedv a dőzsöléstől a tőzsdéken? Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy folytatódhat-e a "káprázatos hetes", vagyis az amerikai Nasdaq index tavalyi szárnyalását hozó cégek részvényeinek emelkedése, vagy éppen véget ér-e a 15 éve kikezdhetetlen bikapiac. Vendégünk volt Jónap Richárd, a Concorde részvénypiaci stratégája. A második részben arról kérdeztük Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét, hogy miként változott az európai háztartások kiadási szerkezete a Covid óta, miről mondtak le a magas infláció miatt és miről nem voltak hajlandók.

Keresztbe tehet az EU a magyar akkumulátorterveknek

Keresztbe tehet az EU a magyar akkumulátorterveknek

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. Az adás első részében az Európai Unió adatszolgáltatási rendeletéről volt szó, amelynek Magyarországra nézve is komoly következményei lehetnek, ugyanis újraírhatja az akkumulátorgyártással kapcsolatos terveket. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük. A második részben az európai újautópiacról beszélgettünk Nagy Viktorral, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjével, ugyanis elektormobilitás ide, tölthető autók oda, még mindig sok belsőégésű személyautó fogy.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.