adóhatóság, adózás, adóbevallás, adóvizsgálat, adótörvény, nav
Gazdaság

Fontos adóügyi változást tisztázott a kormány

MTI
|
Portfolio
A mellékállású egyéni vállalkozók - köztük az átalányadózók - százalékos járulékterheit egy tételes, havi 13 ezer forintos járulékösszeggel váltanák ki, aminek kapcsán azonban számos téves értelmezés látott napvilágot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek csütörtökön a kormány adócsomagja kapcsán.

Tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozók további egyeztetési igényt jeleztek, az Országgyűlés gazdasági bizottsága módosító indítványban kezdeményezte az érintett rendelkezések törlését a törvényjavaslatból, így a parlament jövőre dönthet az egyéni vállalkozók adózásának egyszerűsítéséről.

Mivel az újítások eredetileg is csak 2025-től léptek volna hatályba, a kormány további egyeztetési lehetőséget biztosít az érintetteknek, annak érdekében, hogy minden egyéni vállalkozó megtalálja a számára legkedvezőbb adózási módot - szögezte le.

Korábban beszámoltunk róla, hogy kimarad a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott őszi adócsomagból egy fontos passzus, amely a realizált bevételtől függetlenül kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak. 

Eredetileg a minimálbér 30 százaléka után (úgynevezett diktált járulékalap) kellett volna az érintetteknek megfizetniük a tb-járulékot minden hónapban. A kötelező járulékfizetés főleg azoknak jelentett volna nehézséget, akiknek csak minimális bevételük keletkezik, vagy akár nincs is bevételük egy-egy hónapban.

A Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró szerda esti bizottsági módosító javaslata alapján egyelőre nem vágnak bele a vállalkozói jövedelemadózás szerinti átalakításba, az összes ezzel kapcsolatos tervezett módosítást elhagyják az őszi adócsomagból. Így egyelőre kimarad a tervezetből a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye is.

A módosításról korábban az RSM szakértője is beszélt lapunknak.

Címlapkép forrása: Getty Images

nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
orosz útlevél stock
tőzsde
bét
Pfizer oltás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
nav nemzeti ado- es vamhivatal